25 nov. 2018 | 20:12

Descoperire neașteptată: creiere crescute în laborator care prezintă activitate cerebrală

ACTUALITATE
Descoperire neașteptată: creiere crescute în laborator care prezintă activitate cerebrală

Tehnologiile cu celule stem evoluează atât de mult încât cercetătorii pot crește creiere în laborator. Cu toate acestea, ele nu pot fi comparate cu creierele reale, însă un nou experiment promite mai mult decât atât.

Pentru prima dată, țesutul cerebral crescut în laborator a prezentat în mod spontan activitate electrică care era foarte similară cu activitatea creierului uman. Mai exact, semăna cu activitatea creierelor copiilor prematuri.

Raportul dezvoltării uimitoare trebuie revizuit și de alți oameni de știință, dar dacă este confirmat, ar putea fi o descoperire uriașă care ar aduce posibilități de studiere a dezvoltării timpurii a tulburărilor cerebrale.

Așa cum era de așteptat, unii oameni de știință au ales să rămână sceptici în legătură cu descoperirea.

Aceste creiere de laborator sunt cunoscute sub numele de organoide – versiuni tridimensionale, miniaturale și simplificate ale organelor crescute în laborator cu scopul cercetării. De exemplu, le sunt testate răspunsurile la medicamente sau dezvoltarea celulară în anumite condiții adverse.

Neurologul Alysson Muotri dezvolta creiere în laboratorul său de la Universitatea California din San Diego de câțiva ani, acum fiind prima dată când a văzut o activitate asemănătoare creierului uman.

Organoidele au fost crescute din celule stem care au capacitatea de a se transforma în orice fel de celulă. Astfel, le-au utilizat pentru a dezvolta celule care alcătuiesc cortexul cerebral, regiunea creierului responsabilă pentru memorie, percepție, cunoaștere, gândire și procesare senzorială.

Sute de astfel de mini creiere au fost crescute pe o perioadă de 10 luni. În șase luni, creiere au început să arate o activitate cerebrală foarte energică, ceva ce echipa nu mai văzuse până atunci.

Analizele au arătat că activitatea nu era organizată și predictibilă ca cea a unui adult. Dar avea caracteristici asemănătoare cu un alt tip de activitate cerebrală – cea haotică observată la sugari.