01 nov. 2018 | 20:15

Cum a apărut Black Friday, ziua celor mai mari reduceri

Black Friday
Cum a apărut Black Friday, ziua celor mai mari reduceri
Bran Synario

Black Friday bate la ușă și multă lume abia așteaptă să profite de banii puși deoparte în timpul anului pentru această ocazie. Dacă și tu te numeri printre ei, poate vrei să știi cum a început această tradiție.

Totul a început în Statele Unite ale Americii. Acolo, încă de la sfârșitul secolului 19, ziua de după Ziua Recunoștinței (care are loc în a patra zi de joi din noiembrie) era considerată a fi începutul oficial al sezonului de Crăciun. Pe atunci, ziua de după Ziua Recunoștinței nu se numea Black Friday.

Black Friday are multe povești în spate

Sintagma „Black Friday” a apărut prima oară pe 24 septembrie, în 1869. În acea zi, piața aurului din SUA a căzut, după ce schema făcută de doi economiști de pe Wall Street, Jay Gould și Jim Fisk, a mers prost. Cei doi au încercat să cumpere cât mai mult din aurul țării, în speranța că îl vor putea vinde la prețuri imense și că vor face profit. Doar că în acea zi fatidică de vineri, planul lor a fost dezvăluit, iar bursa de valori a căzut. Ca rezultat, toată lumea de pe Wall Street a devenit falită.

Versiunea cea mai populară – deși nu este tocmai completă – a Black Friday-ului așa cum îl cunoaștem noi este că, după ce magazinele ieșeau pe pierdere (sau „pe roșu”) în timpul anului, acestea își făceau profitul („se duceau pe negru”) în ziua de vineri, de după Ziua Recunoștinței, mulțumită oamenilor care cumpărau extrem de multe produse la preț redus.

O altă versiune a originilor Black Friday i-a făcut pe oameni să boicoteze această sărbătoare a consumerismului. Cândva prin anii 1800, proprietarii de plantații din sudul Statelor Unite ale Americii ar fi putut să cumpere sclavi negri mult mai ieftin în vinerea de după Ziua Recunoștinței. Din fericire, teoria nu are vreo bază de argumente, ceea ce o face să fie doar un banal mit.

Cum a luat, de fapt, naștere Black Friday

Adevărata poveste din spatele Black Friday nu este însă foarte veselă. Prin anii 1950, în orașul american Philadephia se forma un haos de nedescris în ziua de după Ziua Recunoștinței, când nenumărați oameni – mulți dintre ei turiști – soseau în oraș înaintea meciului de fotbal care se ținea anual în sâmbăta de după Ziua Recunoștinței.

Polițiștii nu doar că nu puteau să își ia liber în acea zi, ci erau nevoiți să lucreze mult peste program, pentru a gestiona mulțimile haotice. Hoții profitau de haosul creat și furau din magazine. Astfel, polițiștii au denumit acea zi de vineri Black Friday.

Denumirea avea o oarecare conotație negativă, așa că vânzătorii din oraș au încercat să o schime în Big Friday – doar că nu a ținut. Prin anii 1985, vânzătorii au hotărât să adauge o notă pozitivă acelei zi de vineri, atât pentru magazinele lor, cât și pentru clienți. Astfel, a luat naștere povestea de mai sus, care spune că de Black Friday magazinele reușesc să facă într-un final profit.

Ulterior, originile nu tocmai fericite ale sărbătorii s-au uitat. Încet și sigur, sărbătoarea de o zi s-a extins pe patru zile și a inspirat apariția altora asemenea ei, precum Small Business Saturday/Sunday sau Cyber Monday.

Așadar, când vei sta treaz în noaptea de dinainte de Black Friday măcar vei ști originile sărbătorii pentru care pierzi ore bune de somn.