Premiile Oscar 2016: se va renunța la o tradiție veche

Premiile Oscar 2016: se va renunța la o tradiție veche

Premiile Oscar 2016 vor fi decernate pe 28 februarie și vor fi difuzate în direct de Digi 24 şi Digi Film, de la ora 01:20 şi până în jurul orei 06.00, ora României.

Precum însuși Hollywoodul, exteriorul strălucitor al statuetei Oscar e merituos, dar ascunde un interior nu atât de glamorous, format din metal britannium. Cel puțin, asta era situația până, căci premiile Oscar 2016 vor trece la bronz, renunțând la prietenia de zeci de ani cu britanniumul.

Poate că nu e chiar atât de uimitor faptul că s-au decis să aleagă un metal ceva mai prețios, dată fiind orientarea premiilor Oscar către bogăție, nepotism și aristocrație asezonată cu snobism.

Excluzând cei câțiva ani de statuete de bronz și perioada celui de-al Doilea Război Mondial, când faimoasele trofee erau făcute din ipsos vopsit, britanniumul a dominat. Cu o compoziție 93% staniu, 5% antimoniu și 2% cupru, e foarte maleabil, dar se pare că premiile Oscar 2016 nu mai mizează pe asta.

Britanniumul a fost descoperit prin anii 1700. Mai ieftin decât argintul, metalul a fost foarte popular în clasa mijlocie a Marii Britanii în secolele 18 și 19. Alături de moda ceaiului și cafelei, britanniumul era nelipsit, până să își mai piardă din fani spre sfârșitul anilor 1800. Și totuși, a fost popular și printre sculptorii și designerii curentului Art Noveau, în următoarele decade.

Totuși, Academia nu l-a numit prea des britannium, ci „aurul Oscarurilor”, potrivit The Verge. Totuși, premiile Oscar 2016 vor „trăda” această tradiție străveche, în favoarea fratelui ceva mai scump, bronzul. În orice caz, premiile Oscar 2016 sunt pline de intrigi și controverse, inclusiv una care vizează așa-zisul rasism, protestele manifestându-se în social media sub hashtagul #OscarsSoWhite. Poți citi mai multe despre asta aici.