04 nov. 2018 | 20:33

Roboții zburători care pot căra greutăți mult mai mari decât corpul lor

ACTUALITATE
Roboții zburători care pot căra greutăți mult mai mari decât corpul lor

Roboții care acum câteva decenii păreau SF, astăzi sunt reali. Evoluția roboticii ne aduce acum în fața unor roboți inspirați de viespi, capabili să care greutăți mult mai grele decât corpul lor.

O ușă închisă este doar una dintre multele provocări care nu reprezintă un obstacol pentru un nou tip de micro-robot zburător, numit FlyCroTug. Dotat cu tehnologii avansate de prindere și cu abilitatea de a se deplasa și mișca obiecte, doi FlyCroTug pot apăsa pe mânerul unei uși pentru a o deschide.

Acestea sunt micro-vehicule aeriene pe care cercetătorii le-au modificat astfel încât să se poată ancora pe diferite suprafețe, cu ajutorul adezivilor.

Cu ajutorul noilor mecanisme de atașare, roboții zburători pot trage obiecte de 40 de ori mai grele decât ei, cum ar fi mânerele ușilor, camere și sticle de apă. Vehiculele similare pot ridica obiecte de aproximativ două ori mai grele decât masa proprie, cu ajutorul forțelor aerodinamice.

„Când ești un robot mic, lumea este plină de obstacole mari”, a declarat Matthew Estrada, absolvent Stanford și autorul principal al lucrării publicate în jurnalul „Science Robotics”. Combinarea forțelor aerodinamice ale vehiculului aerian împreună cu forțele de interacțiune care sunt generate de mecanismele de atașare au dus la crearea unor roboți mici foarte puternici.

Cercetătorii spun că dimensiunile reduse ale FlyCroTug îl fac să zboare prin spații înguste, dar și în apropierea oamenilor. Aceste caracteristicii fac robotul util pentru sarcini de căutare și salvare. Deoarece țin strâns obiectul în timp ce trag, roboții ar putea să miște bucăți de resturi sau să poziționeze o cameră pentru a evalua o zonă de interes.

În speranța dezvoltării unui robot mic, rapid și ușor manevrabil, care să poată, de asemenea, mișca încărcături grele, cercetătorii s-au inspirat de la viespi. „Viespiile pot zbura rapid către o bucată de mâncare, iar dacă obiectul e prea greu de transportat, acestea îl târăsc pe pământ”, au mai declarat oamenii de știință.