Astronautul care a învins moartea: cum a supraviețuit unei lansări eșuate
Unul dintre cei doi astronauți care au supraviețuit lansării eșuate în spațiu a unei capsule rusești a povestit cum a resimțit cel mai greu moment din viața sa, când a crezut că erau ultimele clipe din viața sa.
Pe 11 octombrie, a eșuat lansarea în spațiu a unei capsule Soyuz în care se aflau doi astronauți: un rus și un american.
Astronautul NASA Colonelul Nick Hague a susținut un scurt interviu pentru Associated Press în care a încercat să descrie cum a resimțit acele momente în care se afla la aproape 2.000 de metri deasupra solului, unde încă mai putea vedea întunecimea spațiului.
În momentul în care racheta care ar fi trebuit să lanseze capsula pe orbită s-a defectat, astronauții știau că au o singură șansă de a supraviețui: să abandoneze misiunea care era oricum eșuată. Însă, nu e aceeași situație ca în cazul catapultării unui pilot dintr-un avion militar în prăbușire.
Atât americanul, cât și colegul său, comandorul rus Alexei Ovchinin, erau aruncați dintr-o parte în alta, deși erau legați cu centurile de scaune, iar coșmarul începuse când se aflau deja la 50 de kilometri deasupra Kazahstanului.
A fost prima lansare eșuată a rușilor în ultimii 35 de ani și a treia oară în istorie. La fel ca în cazurile precedente, astronauții au fost salvați de sistemele de siguranță ale rachetei.
Colonelul Hague, care, ca orice astronaut este antrenat să găsească soluția optimă în astfel de situații critice, știa că trebuia să rămână calm și să recurgă la aterizarea de urgență conform protocolului.
E mult mai greu decât pare, mai ales când știi că pici efectiv din spațiu. În momentul în care au catapultat capsula Soyuz de pe rachetă, astronautul NASA a putut să observe curbura orizontului Pământului și întunecimea spațiului.
În primele momente după catapultare, cei doi astronauți au intrat pentru câteva clipe în stare de imponderabilitate, apoi au fost trași înspre Pământ cu o forță de șapte ori mai puternică decât forța gravitației.
Atunci când au ajuns la altitudinea “sigură”, au putut desface și parașutele care i-au adus lin la sol, pe un teren plat, din Kazahstan.
“Imaginați-vă momentul… atârnam cu capul în jos de acele curele și ne uitam unul la altul cu rânjetul până la urechi. El și-a scos o mână. Am dat mâna cu el și apoi am început să facem glume pe seama scurtei noastre călătorii”, a povestit Colonelul Hague.
Din fericire, niciunul dintre astronauți n-a fost rănit. Hague are 43 de ani și a avut parte de cel mai emoționant moment din viața sa când și-a revăzut soția și cei doi băieți, chiar dacă nu trecuse mult de când se despărțise de ei.
Băiatul cel mare l-a întrebat nerăbdător când se va întoarce în spațiu. Hague nu știe când se va întâmpla asta, dar, cu siguranță o va face de îndată ce va fi iar propus pentru o viitoare misiune. Eșecul care se putea transforma într-o tragedie nu l-a marcat.