18 oct. 2018 | 15:57

Ce s-ar fi întâmplat cu dinozaurii dacă n-ar fi fost uciși de un cataclism

ACTUALITATE
Ce s-ar fi întâmplat cu dinozaurii dacă n-ar fi fost uciși de un cataclism

Poate că e târziu și inutil să te mai gândești ce s-ar fi întâmplat cu dinozaurii dacă n-ar fi dispărut în urmă cu 65 de milioane de ani. Totuși, merită un mic exercițiu de imaginație. Azi, umanitatea ar fi arătat altfel pentru că dinozaurii ar fi început să evolueze.

Încă nu se știe sigur ce a cauzat extincția dinozaurilor (și poate că nu vom ști niciodată). Dar, una dintre cele mai plauzibile teorii științifice, acceptate de cei mai mulți istorici și naturaliști este, după cum știi, că au fost distruși de efectele devastatoare ale unui asteroid.

Gigantica rocă din spațiu ar fi avut un diametru de 15 kilometri (cât 158 de terenuri de fotbal american la un loc) și a lovit Pământul cu forța a 10 miliarde de bombe atomice detonate la Hiroshima. 75% dintre specii au dispărut ulterior, potrivit estimărilor.

Asteroidul a lovit țărmul actualei Peninsule Yucatan din Mexic. Dacă ar fi aterizat în apa oceanului, o parte din unda de șoc ar fi fost absorbită și poate n-ar fi fost expulzate în atmosferă atât de multe fragmente de rocă, metale, gaze și cenușă. Aceste efecte au decimat mai mult ființele decât forța impactului asteroidului.

Dacă ar fi ocolit planeta, dinozaurii ar fi supraviețuit, dar ar fi trebuit în continuare să facă față unor serii de schimbări care au survenit de-a lungul istoriei Pământului.

Acum 55 de milioane de ani, clima planetei era cu opt grade Celsius mai caldă decât în prezent. În mod paradozal, apa era din belșug, iar vegetația luxuriantă. Era un paradis pentru erbivore, dar, în timp, plantele deveneau mai sărace în nutrienți și, prin urmare, asigurau mai puțină energie. Dinozaurii erbivori gigantici ale căror fosile le admiri azi ar fi scăzut mult în dimensiuni (așa cum s-a întâmplat ulterior cu celelalte animale, până în prezent).

În urmă cu 34 de milioane de ani, s-au format continentele America de Sud și Antarctica, ceea ce a determinat o răcire ușoară a climei, care a devenit și mai uscată. Datorită schimbărilor tectonice și a diversificării mediilor de viață, dinozaurii ar fi început să se răspândească și mai mult pe cuprinsul globului.

Spre deosebire de mamiferele mici de atunci, dinozaurii prezentau deja mai multe avantaje evolutive. Erau mai mari, aveau mai mulți dinți (mereu un avantaj în natură) și o vedere mai bună. De fapt, dinozaurii erau atât de evoluați, încât oamenii de știință încă se întreabă dacă mamiferele ar mai fi avut vreo șansă să evolueze. Chiar și cele mai mari și mai periculoase animale din prezent ar fi fost pradă ușoară pentru dinozauri dacă n-ar fi dispărut.

Acum 2,6 milioane de ani a început Era Glaciară, iar o parte dintre mamifere, precum mamuții lânoși sau leii dinți-sabie n-au supraviețuit, cu toate că erau adaptați la gerul cumplit. Omul a supraviețuit și există șanse ca multe specii de dinozauri să fi supraviețuit, de asemenea.

Supraviețuirea noastră, ca specie, însă, ar fi fost mai dificilă, dacă nu chiar îndoielnică. Să faci față și condițiilor de mediu extreme și unor prădători feroce uriași? Puțin probabil. Fuga a ajutat omul primitiv, dar, în același timp se spune că îți dă și un gust mai apetisant, dacă ar fi să ceri părerea unui prădător.

Dar există și varianta în care omul ar fi continuat să evolueze și s-ar fi adaptat. Azi, ai putea să vezi un T-Rex printr-o rezervație naturală, așa cum vezi lei sau tigri. Și, dacă e să fim realiști cu natura umană, tot noi am fi putut deveni cauza principală a extincției dinozaurilor. I-am fi vânat la fel cum am făcut și cu balenele, mamuții lânoși și alte animale uriașe în fața cărora natura nu ne-a înzestrat cu prea multe avantaje.

Există numeroase scenarii contrafactuale. Am fi putut deveni hrană pentru dinozauri sau, la fel de bine, am fi putut să coexistăm mai mult sau mai puțin pașnic. În mod cert însă, dinozaurii n-ar mai fi arătat precum fosilele care au fost descoperite. Azi, adepții evoluționismului spun că reptilele și păsările sunt cel mai bun exemplu al faptului că „rudele” dinozaurilor au supraviețuit și s-au adaptat.