30 sept. 2018 | 16:48

De ce unii oameni au o minte de psihopat și alții nu

ACTUALITATE
De ce unii oameni au o minte de psihopat și alții nu

Unii oameni sunt mai predispuși să aibă gânduri și impulsuri întunecate decât alții, iar psihologii au și o explicație pentru asta.

În principal, există o așa numită triadă întunecată, formată din psihopatie, narcisism și machiavelism. Dincolo de asta însă, există o așa-numită forță în spatele impulsurilor întunecate, pe care psihologii din Germania și Danemarca au denumit-o Dark Factor of Personality (Factorul Întunecat al Personalității), prescurtată D.

Teoria forței D își are originile în conceptul de factorul G, de la General Intelligence Factor (Factorul General de Inteligență). Acest factor G a fost descoperit de psihologul britanic Charles Spearman acum un secol, după ce a observat că oamenii care se descurcau bine la un test cognitiv erau mai predispuși să se descurce bine și în cadrul altor teste de inteligență.

„În același fel, aspectele întunecate ale personalității umane au de asemenea un numitor comun, care înseamnă că – la fel precum inteligența – se poate spune că ele sunt o expresie a aceleiași predispoziții de dispoziție”, a zis psihologul Ingo Zettler, de la University of Copenhagen din Danemarca.

Zettler și alți cercetători au condus o serie de patru studii, la care au participat 2.500 de oameni. Acestora le-au fost măsurate trăsături precum egoismul, machiavelismul, lipsa moralității, narcisismul, psihopatia, sadismul, interesul față de sine și ciuda.

Participanții au fost puși să spună dacă nu sunt de acord cu mai multe afirmații așa-zis întunecate, precum „Știu că sunt special, pentru că toată lumea îmi spunea asta”, „Voi spune orice pentru a obține ce vreau” sau „Ar fi incitant să rănesc oameni”.

Răspunsurile i-au ajutat pe cercetători să facă o analiză statistică. Ei au descoperit astfel că, deși trăsăturile întunecate de caracter sunt distincte, ele ajung să se suprapună din cauza forței D, care se manifestă diferit în funcție de persoană.

„Într-o anumită persoană, factorul D se poate manifesta drept narcisism, psihopatie sau una din celelalte trăsături întunecate, sau o combinație dintre acestea”, a explicat Zettler. „Dar cu observarea numitorului comun al mai multor trăsături întunecate de personalitate, se poate stabili că o persoană are un factor D ridicat. Asta se întâmplă din cauză că factorul D indică cât de predispusă este o persoană să se implice în comportamente asociate cu una sau mai multe din aceste trăsături întunecate”.

Dacă vrei să îți calculezi propriul scor al factorului D, poți intra aici.