17 sept. 2018 | 12:40

Coreea de Nord face bani din aplicații vândute „pe sub mână”

ACTUALITATE
Coreea de Nord face bani din aplicații vândute „pe sub mână”

Coreea de Nord pare să aibă un sector IT din ce în ce mai dezvoltat, având în vedere că statul e capabil să facă bani, chiar și cu diverse sancțiuni impuse asupra sa.

Un profil fals pe social media e bun și pentru altceva în afară de a-ți spiona fostul sau fosta, sau de a face mișto de alții pe internet. Un grup cu legături cu guvernul nord-coreean pare că a reușit să vândă software pentru clienți străini, cu ajutorul unor profiluri false.

Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva Yanbian Sivlerstar Network Technology, din China și a Volasys Silver Star, din Rusia, companii-front pentru Coreea de Nord. Conform Wall Street Journal, nord-coreenii își fac reclamă pe Facebook și pe LinkedIn, caută de lucru pe Freelancer și pe Upwork, creează software pe Github, comunică pe Slack și primesc bani prin PayPal. Nici nu pare ca aceștia să aibă vreo problemă în a lucra cu toate aceste servicii.

Trezoreria SUA a făcut publice detaliile despre planul de lucru al Coreei de Nord în iulie, dar nu a oferit foarte multe detalii despre acesta. The Wall Street Journal a identificat cursul a zeci de mii de dolari care plecau din firma fantomă chineză, iar acesta e doar un exemplu. Compania lucra ca un intermediar, contractând dezvoltatori de software din întreaga lume, pe care să nu-i plătească la final.

În urma dezvăluirilor WSJ, Facebook, LinkedIn și Upwork au început să șteargă conturi care aveau activități legate de Coreea de Nord.

Dincolo de consecințele pentru relațiile internaționale, software-ul vândut de Coreea de Nord poate prezenta riscuri sporite de securitate. Conform Trezoreriei, guvernul statului izolat face bani din ”crearea de site-uri și aplicații, software de securitate și software de identificare bbiometrică, destinat instituțiilor militare și de ordine publică”.

Pentru companiile care cumpără astfel de software fără să-și dea seama cine e creatorul, există un risc real ca nord-coreenii să-și poată băga nasul acolo unde nu le fierbe oala, prin malware sau spyware oferit la pachet și ascuns în aplicațiile oferite.