14 sept. 2018 | 19:00

De ce trimit cercetătorii un „colet” plin de viermi în spațiu

ACTUALITATE
De ce trimit cercetătorii un

De-a lungul timpului, au fost trimise tot felul de ciudățenii în spațiu – de la figurine Lego, până la sabia lui Luke Skywalker. Cel mai nou pachet care țintește spațiul va avea viermi în el.

Spre deosebire de alte obiecte bizare trimise în spațiu, viermii au un scop cât se poate de nobil. Aceștia vor fi trimiși pentru a fi studiați la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

Mai mult de 360.000 de viermi rotunzi (nematode), lungi de un milimetru, vor fi lansați către orbită într-un recipient de mici dimensiuni. Experimentul dezvoltat de Agenția Spațială din Marea Britanie vrea să studieze distrofia musculară.

Mediul extrem din spațiu are diverse efecte negative asupra organismului uman, astronauții ajungând să piardă în mod obișnuit în jur de 40% din masa musculară după șase luni petrecute în spațiu.

Oamenii de știință consideră că prin combaterea impactului asupra sănătății astronauților, ar putea înțelege mai bine și procesul de îmbătrânire de pe Pământ și, de asemenea, i-ar putea ajuta să îmbunătățească tratamentul diabetului și a pierderii masei musculare, care are loc odată cu înaintarea în vârstă.

Agenția spațială stabilită în Swindon, Wiltshire a ales să utilizeze speciile microscopice de Caenorhabditis elegans deoarece au multe caracteristici biologice similare cu ale noastre. De fapt, împărțim aproape 80% din aceleași gene cu viermii rotunzi, care sunt asemănători la nivel metabolic și au mușchi care se comportă foarte mult ca ai tăi.

Astfel, viermii vor fi afectați de aceleași schimbări în spațiu: modificări ale mușchilor și capacitatea de a folosi energia.

De asemenea, specia de viermi este ideală pentru a fi trimisă în spațiu, deoarece au dimensiuni mici, cresc repede și sunt ușor de ținut în viață. Viermii au fost trimiși în Statele Unite, de unde urmează să fie trimiși în spațiu, în luna noiembrie.