Tăriceanu: ”Mi-aș fi dorit o altă Românie” și alte perle care te întristează
Nu se întâmplă foarte des, dar Călin Popescu Tăriceanu a decis să facă niște declarații foarte supărătoare pe parcursul zilei de ieri. Printre ele, se află și o afirmație pe care nu ar fi trebuit vreodată să o auzi din gura unui oficial român.
Indiferent care este gradul tău interior de patriotism sau optimism vizavi de ce ne rezervă viitorul în România, sunt unele propoziții pe care nu vrei să le auzi. Mai mult decât atât, din poziția de Președinte al Senatului, nici măcar sub forma unei mefatore, nu ar trebui să rostești cuvintele ”Mi-aș fi dorit o altă Românie.”
Dacă ai în vedere afirmațiile lui Tăriceanu de miercuri seara, 12.09.2o18, lista particularităților care te-ar putea supăra este destul de mare. Printre altele, liderul ALDE a afirmat că protestul memorabil de pe 10 august ”a fost alimentat”, făcând referire la niște înregistrării mediatizate de Antena 3 conform cărora mitingul disasporei a fost finanțat de Soroș.
„Văd că această dorinţă de a menţine tensiunea, starea de incertitudine, punerea sub semnul întrebării a stabilităţii politice a acestei ţări, continuă. Nu mai vorbesc despre faptul că suntem în anul Centenar, poate ar fi fost un moment de relaxare în sensul discursului, adică să nu mergem cu aceste acţiuni şi discursuri violente în Parlament, presărate cu jigniri, înjurături, cu huiduieli, cu manifestaţii, trântit pe jos, pe care le promovează USR. Ar fi fost normal să încercăm în acest an aniversar să mergem către un consens, o reconciliere, resetarea agendei politice, agendei publice.
Nu văd nimic din acest lucru. Ne apropiem cu paşi repezi de 1 Decembrie, care va fi momentul culminant al anului Centenar, şi intrăm în alt moment, care, după părerea mea, este iarăşi foarte important pentru noi. Cum ne prezentăm în faţa ţărilor membre ale UE, deţinând preşedinţia Consiliului European. Mi-aş fi dorit o altă Românie, care să fie capabilă în acest moment să arate că s-a integrat pe deplin în UE, că a asimilat valorile de democraţie, de libertate. Iată-ne discutând despre protocoale în care colaborează justiţia cu serviciile ca în vremea Securităţii din anii 50”, a mai spus Tăriceanu.
În opinia sa, indiferent cât de mari sunt problemele din partidele de la guvernare alimentate de fărădelegi masive, problema este la opoziție. Pentru toate tensiunile din Guvern, USR este responsabil. Nici măcar nu se mai ascunde după deget, când face aceste afirmții. Președintele Klaus Ionnis a fost și els subiectul unofr afimații.
„Mi-aş fi dorit să văd preşedintele dând un semnal în acest sens, de „haideţi să ne aşezăm toţi la masă”. Eu am atras atenţia, în perioada când Băsescu era preşedinte, că face o mare greşeală atunci când vorbeşte de rolul de preşedinte-jucător. În momentul în care preşedintele este jucător, adică actor şi susţine pe unii sau pe alţii, el nu mai are credibilitatea să vină într-un moment de răscruce pentru societate, într-un moment tensionat, şi să spună „vă propun o soluţie pentru a calma lucrurile, pentru a detensiona situaţia, pentru a trage aer în piept şi a merge mai departe”.
Este atât de nenorocită postura asta de preşedinte-jucător pe care a inaugurat-o Băsescu, cum nu vă imaginaţi. Cei care au gândit Constituţia nu au gândit aşa rolul preşedintelui. Că trebuie să fie factorul de echilibru în societate, moderatorul între stat şi societate, între instituţii. Doar că rolul acesta nu este simplu de asumat, tentaţia este să intervii, să cobori în arenă şi să te iei cu unii sau cu alţii de piept, să aperi poziţii ale unora sau altora, să devii partizan. Este foarte prost că, din păcate, Constituţia nu pune nişte limite suplimentare preşedintelui pentru a-l îngrădi în aşa fel încât să joace rolul care îi este destinat de Constituţie’, a adăugat Călin Popescu Tăriceanu.