15 sept. 2018 | 16:55

Cum e într-un depozit Amazon, magazinul celui mai bogat om din lume

ACTUALITATE
Cum e într-un depozit Amazon, magazinul celui mai bogat om din lume
Biz Journals

Amazon a fost acuzat de mai multe ori că își tratează prost angajații și că nu îi plătește bine, dar gigantul de e-commerce nu se lasă călcat în picioare atât de ușor, astfel încât a început să ofere tururi la mai multe depozite Amazon care sunt deschise publicului.

Cei de la Vice s-au înscris pentru a face turul depozitului din Chester, Virginia, care are o suprafață de 111.480 de metri pătrați. Odată ce intri, ești întâmpinat de sloganul „Work Hard. Have Fun. Make History” („Muncește din greu. Distrează-te. Fă istorie”).

Înainte de a trece de turnicheți, ți se arată un videoclip scurt, care vorbește despre nominalizările la Premiile Emmy ale conținutului original de pe Amazon Prime, despre roboții folosiți în unele depozite și despre cât de mult apreciază Amazon asociații săi din depozite.

Cei de la Amazon nu au permis fotografiile și filmările în depozit și au refuzat să răspundă la întrebarea „Câți angajați lucrează în depozit?” pusă de unul din participanții la tur. Grupul a fost condus către o zonă cu benzi rulante imense și coridoare cu rafuri ca re parcă nu se mai termină, care te fac să te întrebi cât de mare este de fapt depozitul și unde se termină.

În timpul turului, participanților li s-a explicat că în depozit există aer condiționat, poate din cauza știrilor apărute în trecut despre angajați care lucrau în depozite Amazon atât de călduroase, încât ajungeau să leșine.

Mai mult, acestora le-au fost prezentate și avantajele disponibile pentru angajați, de la servicii medicale și până la rambursarea școlarizării. Ghidul le-a spus participanților la tur, în glumă, că unul din avantajele de a lucra în depozitele Amazon este că te poți juca cu folii de plastic cu bule.

Totuși, lucrurile nu ar fi atât de roz pentru angajați. Un fost angajat, Seth King, a povestit experiența lui: „Nu suntem mai mult de un număr sau o statistică, la asta m-am simțit redus. Știi, văzând toți oamenii cu care am început cum își dau demisia după o săptămână sau două și cum asta era, într-un fel, metoda lor.

Pur și simplu angajează oameni noi, să îi epuizeze, să îi împingă peste limită până nu mai pot lucra, să demisioneze și să angajeze oameni noi. Și eu am fost parte din acea mașinărie„.

Participanții la tur au putut să îi vadă pe așa numiții „culegători”. Acești angajați mergeau pe coridoare, scanau pachete și le mutau în altă parte pentru a fi sortate. Aceștia pot merge în jur de 16 kilometri într-o zi prin depozit. Odată ce un produs este împachetat, acesta este pus pe o bandă rulantă, unde un robot lipește o etichetă de livrare.

Dacă robotul descoperă că un produs necorespunzător a fost pus în pachet, dă la o parte pachetul și trimite feedback instant către angajatul care a greșit.

La finalul turului, participanților li s-a prezentat un magazin cu cadouri pentru angajații Amazon. Aceștia din urmă pot cumpăra din magazin tricouri, șosete și căni inscripționate. Scopul magazinului? Acesta i-ar ajuta pe angajați să crească spiritul de echipă.

Cumva, transparența parțială și prezentarea în tonuri de roz a depozitelor Amazon nu ajută compania, ci mai degrabă confirmă știrile care spun că experiența angajaților de acolo este departe de a fi una bună.