01 oct. 2018 | 09:20

A plătit sute de oameni să trăiască precum comuniștii. Cum s-a ajuns aici?

ACTUALITATE
A plătit sute de oameni să trăiască precum comuniștii. Cum s-a ajuns aici?

Un artist rus a realizat un experiment mai puțin convențional și a plătit 400 de oameni să trăiască vreme de trei ani într-un institut fictiv, inspirat din era lui Stalin.

Proiectul de artă al lui Ilya Khrzhanovsky a fost asemănat cu emisiunea Big Brother și cu filmul The Truman Show. Khrzhanovsky a creat un institut de fizică teoretică în estul Ucrainei, inspirat de facilitățile din anii 1930-1950 din Uniunea Sovietică.

În acest institut, 400 de oameni au trăit pe pielea lor vremurile sovietice, vreme de trei ani, în intervalul 2008-2011. Acești oameni au mâncat aceeași mâncare precum în acele vremuri, au purtat aceleași haine și s-au suspus acelorași reguli.

Ei au legat și dezlegat prietenii, relații și dușmănii și au conceput 14 copii, conform producătorului executiv Martine d’Anglejan-Chatillon.

Artistul Khrzhanovsky și-a botezat proiectul DAU, după povestea fizicianului Lev Landau. „[Proiectul are scopul de a] arăta cum sunt oamenii, independent de acea cultură sau acel timp”, a explicat d’Anglejan-Chatillon.

„[Are scopul de a] privi de ce este în stare natura umană, sub microscop, și de capacitatea pentru frumusețe și intelect și optimism […]. Într-un fel, ce a creat Ilya a fost o enciclopedie de relații umane și de natură umană și despre cum evoluează lucrurile în timp în rândul oamenilor”.

arta sovietici

Doi participanți la proiect Volker Glaeser/Phenomen IP)

Proiectul a fost păstrat un secret multă vreme. Puțini jurnaliști au avut accces la acesta, unul din ei fiind Michael Idov, care a scris în 2011 articolul „The Movie Set That Ate Itself” pentru GQ.

Pe parcursul celor trei ani, participanții au fost filmați adeseori de către cineastul german Jürgen Jürges. La final, s-au strâns peste 700 de ore de filmări, care au fost concretizate în filmul „DAU Freiheit” („DAU Freedom”), care va fi prezentat publicului pentru prima oară în octombrie, la Berlin.

Evenimentul de difuzare a filmului va fi extrem de special. Cu ocazia aceasta, se va reconstrui o mare parte din Zidul Berlinului, pentru a recrea senzația de oraș în oraș. Vizitatorii vor trebui să facă rost de „vize” online și să predea telefoanele înainte să intre.

La final, pe 9 noiembrie, Zidul Berlinului va fi încă o dată dărâmat, la aniversarea de 29 de ani a primei distrugeri a Zidului.

La evenimentul din Berlin vor avea loc și reprezentări live ale artiștilor Brian Eno și Robert del Naja. „Este cel mai extraordinar și multi-fațetat proiect de artă de care am auzit vreodată, incluzând mii de oameni – artiști, actori, muzicieni, artizani, designeri de lumini, editori, cineaști, oficiali, cartografi, oameni de știință, șamani și mii de oameni obișnuiți – și continuă să crească”.