Cum a ajuns Biblioteca din Alexandria una din minunile lumii
Cea mai faimoasă bibliotecă a antichității a fost construită în Alexandria, Egipt, în prima jumătate a secolului al III-lea î.Hr, iar acum știm cum a reușit să-și câștige acest renume.
Biblioteca făcea parte dintr-un muzeu mai mare, care includea o grădină, o sală comună de mese, săli de lectură și de întâlnire, fiind un model pentru campusurile moderne. Principalul obiectiv al acesteia a fost să adune toată cunoașterea lumii într-un singur loc.
Mesagerii erau trimiși să cumpere articole de la târgurile de cărți din Rhodos și Atena. Cercetătorii internaționali participau la vizite finanțate. Dar poate cel mai important aspect, care a ajutat la crearea renumelui, a fost faptul că toate navele care vizitau Alexandria erau obligate să-și predea cărțile, care erau copiate imediat. Proprietarii acestora primeau copia respectivă, iar originalul rămânea în muzeu.
Biblioteca din Alexandria avea cele mai bune texte disponibile ale autorilor greci, dar și opere non-grecești, cum ar fi Vechiul Testament ebraic. Prin aceste eforturi, muzeul a reușit să afirme puterea regilor din acea perioadă (Ptolemeu I Soter și Ptolemeu al II-lea Philadelphus).
În momentul în care a atins apogeul, biblioteca din Alexandria ar fi deținut aproape jumătate de milion de titluri. La mijlocul secolului al III-lea î.Hr, poetul Callimachus a fost angajat acolo și a creat primul catalog al bibliotecii, aranjat în ordine alfabetică.
Potrivit unei legende false, biblioteca din Alexandria a ars în 48, î.Hr, când Iulius Caesar a incendiat flota egipteană și flăcările s-ar fi răspândit accidental în instalațiile portuare de pe uscat. Deși focul lui Caesar ar fi putut distruge o bibliotecă, aceasta nu se afla lângă port.
De fapt, cercetătorii greci au declarat douăzeci de ani mai târziu că încă lucrau în bibliotecă. Cel mai probabil, aceasta a fost distrusă când, în 273 d.Hr., împăratul roman Aurelian a cucerit Alexandria.