De ce aproape toate avioanele comerciale sunt albe
Aproape de fiecare dată când vezi un avion, el este în totalitate vopsit cu alb. Mai există și excepții cu linii și inscripții pe fuzelaj, dar în majoritatea cazurilor, albul este dominant.
Avioanele n-au fost întotdeauna vopsite cu alb, iar aeronavele militare sau de intervenții au culori distincte, cu rol de identificare sau camuflare. Facem abstracție de aceste excepții. Ne referim strict la avioanele private și la cele deținute de companiile aeriene pentru pasageri. Albul este peste tot.
E cea mai ieftină vopsea
E cam același principiu ca la autoturisme. Vopseaua albă este, într-adevăr, mult mai ieftină decât una colorată. Nici nu mai discutăm de cele aplicate pentru a desena anumite reclame sau a scrie anumite mesaje.
Dar, aici mai intervine o problemă: greutatea vopselei. Într-un interviu pentru Telegraph, un purtător de cuvânt al Boeing a declarat că vopseaua pe întregul fuzelaj și pe restul componentelor unui avion cântărește între 270 și 500 de kilograme, în funcție de mărimea aeronavei.
Iar companiile aeriene iau greutatea foarte în serios deoarece influențează în mod direct consumul de carburant. În anii ‘80, directorul executiv al American Airlines a făcut economii anuale de până la 40.000 de dolari doar pentru că a eliminat uleiul folosit la salatele servite în timpul zborului.
La o asemenea cantitate de vopsea, cu siguranță ești tentat să o alegi pe cea mai ieftină.
Vopseaua albă menține o temperatură optimă
Probabil ai observat că vara, în zilele caniculare, hainele albe sau în culori deschise sunt mai răcoroase pentru că resping razele solare. Același principiu este valabil și la aeronave (sau orice alt vehicul).
“Principalul motiv pentru care avioanele sunt vopsite cu alb sau culori deschise este că reflectă lumina soarelui și micșorează riscul de supraîncălzire și eventualele daune provocate de radiația solară”, spune pentru Business Insider, John R. Hansman, profesor de aeronautică.
Din cauza anumitor componente din plastic sau a unor materiale compozite, precum fibră de sticlă sau fibră de carbon, ele au nevoie de o protecție sporită împotriva căldurii de la altitudini mari.
Avionul Concorde, de exemplu, era acoperit în întregime cu o vopsea albă care avea și un strat protector suplimentar.
Albul ajută avionul să fie mai ușor de detectat
În cazul în care avionul se prăbușește în apă, vopseaua albă ajută echipele de salvare să identifice mai ușor aeronava din aer sau de pe apă. Același principiu se aplică și în cazul prăbușirii pe uscat, dar, în cele mai multe cazuri, rata de supraviețuire într-un accident aviatic este oricum infimă.
Păsările evită avioanele albe
Un studiu statistic american publicat în revista științifică Human-Wildlife Interactions din 2011 arată că avioanele albe sunt mai ușor de detectat chiar și de către păsările aflate în zbor.
Statistic, s-a observat că avioanele care sunt vopsite în culori mai întunecate, precum roșu, sunt mai greu de detectat de păsări și de aceea se izbesc cel mai des de ele, spre deosebire de cele albe, pe care le evită la timp.
Asta nu înseamnă, însă, că avioanele colorate sunt mai periculoase. Oricum, în timp, acele culori devin în timp mai șterse din cauza oxidării. Tot albul este mai durabil.