30 aug. 2018 | 11:24

Imagini dramatice cu cel mai mare exod din istoria Americii Latine

Generalist
Imagini dramatice cu cel mai mare exod din istoria Americii Latine

Imaginile cu exodul populației din Venezuela demonstrează că modul în care îți alegi liderii politici contează mai mult decât crezi. Milioane de oameni și-au părăsit țara din cauza sărăciei și toți trăiesc la limita supraviețuirii.

Criza umanitară din Venezuela nu doar că nu dă semne de ameliorare, dar pare mai degrabă că se înrăutățește, iar populația autohtonă se micșorează de la o zi la alta. Oamenii fug, pur și simplu, din țara lor natală, altfel se condamnă singuri la o moarte lentă și sigură.

În această perioadă, Venezuela se confruntă cu cea mai mare migrație în masă din întreaga istorie a Americii Latine.

La prima vedere, situația groaznică în care a ajuns această țară se datorează incompetenței și corupției politicienilor, dar președintele actual, Nicolas Maduro, dă vina pe “imperialiștii” americani și europeni care au iscat un adevărat război economic în Venezuela din cauza sancțiunilor impuse.

Desigur, criticii administrației Maduro acuză puterea executivă de proastă gestiune economică, începută încă de pe vremea lui Hugo Chavez și continuată acum de Maduro.

Venezuela ar avea cele mai mari rezerve de petrol din întreaga lume și, datorită acestora, era cea mai bogată țară din America Latină. Azi, din cauza inflației care a ajuns la 82,766%, cetățenii, chiar și cei cândva bogați, se confruntă cu o sărăcie lucie, în care nici măcar alimente nu-și permit. Oamenii stau la cozi cu orele pentru a cumpăra la prețuri enorme niște produse alimentare de bază, dar, de multe ori, aceștia părăsesc magazinele cu mâinile goale.

Venezuelenii nu mai pot îndura această situație și, potrivit analizei Națiunilor Unite, 2,3 milioane de cetățeni au părăsit țara, care înseamnă cam 7% din întreaga populație. În ultimele 18 luni, peste un milion de venezueleni au emigrat în Columbia, țara vecină.

Cele mai recente imagini surprind un adevărat exod spectaculos cu mii de oameni care străbat Podul Internațional Simon Bolivar. Deși este lung de 300 de metri și lat de 7 metri, podul este înțesat de oameni, până la refuz și parcă îți dă impresia că se rupe.

Podul trece peste râul Tachira și se întinde de-a lungul graniței dintre Venezuela și Columbia. Cândva, columbienii erau cei care mai treceau granița la venezueleni pentru a face cumpărăturile. Acum, situația s-a inversat și e mai gravă decât pare.
Din fericire, state vecine precum Peru, Ecuador, Chile, Argentina și Columbia oferă ajutor umanitar, inclusiv adăpost refugiaților, dar Brazilia a mobilizat armata la graniță pentru a împiedica aceste mase de oameni sa-i invadeze.