26 aug. 2018 | 09:39

Cele mai stupide mituri despre cancer îți arată că te sperii degeaba

ACTUALITATE
Cele mai stupide mituri despre cancer îți arată că te sperii degeaba

Cauzele cancerului au devenit aproape niște mituri în zilele noastre. Cancerul e chiar mai vechi decât umanitatea însăși, iar printre cauze nu se numără undele WiFi sau chimicalele, spun studii recente.

În general, oamenii, în special cei din țările occidentale și occidentalizate, au devenit foarte temători când vine vorba de boli. Deși beneficiem de cele mai eficiente tratamente medicale din întreaga istorie, am devenit excesiv de prevăzători până aproape de paranoia.

Sigur, cancerul provoacă în majoritatea cazurilor moartea, iar tratamentele doar încetinesc avansarea bolii. Dar, când vine vorba de ce anume cauzează cancerul, oamenii au tendința să exagereze.

Și da, cancerul este chiar mai vechi decât umanitatea în sine, nu e boală a prezentului. Un deget fosilizat de dinozaur de aproape două milioane de ani vechime, descoperit și analizat în 2016, arată că animalul respectiv suferea de cancer osos.

Prin urmare, iată care sunt miturile contemporane despre cancer:

“Faci cancer de la telefon și undele WiFi”

Nu doar că acest mit s-a răspândit în întreaga lume într-un ritm alarmant, dar nici măcar nu are temei științific. Îngrijorări cu privire la telefoane au apărut încă de pe vremea cânt te jucai Snake pe Nokia.

Chiar și în SUA, pe la începutul anilor ‘90, foarte puțini oameni dețineau un telefon mobil. Au trecut aproape 20 de ani de atunci, iar azi, aproape orice american, sărac sau bogat, folosește un telefon mobil. E valabil și pentru țara noastră.

În tot acest timp, numărul persoanelor cu tumori pe creier abia dacă s-a modificat, ceea ce înseamnă că părinții și bunicii noștri s-au alarmat degeaba în această privință.

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății, efectuat între 2000 și 2006, care ar fi avut ca eșalon mii de persoane din 13 țări, arată că telefoanele nu cresc deloc riscul apariției tumorilor pe creier.

Acest tip de cancer poate fi cauzat de cu totul alți factori, cum ar fi radiațiile ionizate, categorie din care fac parte razele X de la radioterapii sau radiografii (nu întâmplător e recomandat să nu faci mai mult de o radiografie pe an). Radiațiile ionizate de mare intensitate modifică structura ADN-ului și atunci crește riscul apariției cancerului.

Telefoanele au o cantitate extrem de mică de energie, iar routerele WiFi dețin o cantitate și mai mică, iar radiațiile lor sunt neionizate.

“Mâncarea bio te ferește de cancer”

Este, probabil, una dintre cele mai stupide și mai ieftine campanii publicitare la ceva ce nu se vinde din cauza prețului prea mare.

Nu există niciun studiu real care să certifice prin dovezi că fructele, legumele și alte alimente organice (pe care le vezi pe raioane speciale în supermarketuri) te feresc de cancer. Da, mâncarea organiză este mai sănătoasă (dacă într-adevăr e bio), conține mai multe substanțe nutritive și mult mai puține sau chiar deloc substanțe toxice precum antibioticele sau hormonii de creștere.

Dar, mâncarea organică nu e un scut în fața cancerului dacă ai un stil de viață dezordonat.

“Chimicalele din aer duc la formarea cancerului”

Depinde ce înțelegi prin termenul “chimicale”. Aerul în sine pe care-l respiri este o substanță chimică. Totul în jur e format din chimicale, la fel și compoziția corpului nostru. Sunt, însă, anumite substanțe poluante eliberate în atmosferă care, în cantități foarte mari pe o perioadă îndelungată pot afecta persoanele care le inhalează zilnic. Dar tu ca individ nu poți face nimic în acest sens. Nu te poți opri din respirat.

“Într-o eră a știrilor false, sunt numeroase mituri despre cancer de care oamenii n-ar trebui să se îngrijoreze, cum ar fi să nu mai folosească sticle din plastic sau deodorant. Știm că poluarea aerului crește riscul de apariție a cancerului pulmonar și e important ca guvernele să facă ce trebuie pentru a o diminua, dar, când vine vorba de ce pot oamenii să facă la nivel individual, mai bine ar fi să nu mai fumeze, să-și țină sub control greutatea corporală și să se expună la soare în mod responsabil”, spune Katie Edmunds, de la Centrul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie.