08 aug. 2018 | 11:10

Firefox îți va recomanda articole în funcție de ce-ți place pe internet

ACTUALITATE
Firefox îți va recomanda articole în funcție de ce-ți place pe internet

Mozilla Firefox va beneficia de un update important în următoarea perioadă care îți va genera sugestii de articole pe care ar trebui să le citești în funcție de istoricul tău online. Dacă acest scenariu te îngrijorează, nu ar trebui să o facă.

Mozilla Firefox a beneficiat de o serie importantă de actualizări în ultimele luni și continuă seria update-urilor datorită colaborării cu compania Laserlike. După ce a te ajutat să salvezi articole pentru mai târziu prin intermediul Pocket, același browser îți genera recomandării de articole care te-ar putea interesa printr-o bară în partea dreaptă a interfeței de navigare, similar cu un feed RSS tradițional, cu diferența că acesta îți este generat automat.

Noua actualizare este momentan în stadiu de experiment și poate fi testată doar de către persoanele înscrise în programul beta intitulat Test Pilot. Pentru a-ți genera sugestii de articole pe care să le citești în continuare, Mozilla va avea în vedere atât pagina curentă pe care te afli în browser, cât și istoricul tău recent de navigare.

Pentru a-și îndeplini scopul, algoritmul din spatele acestui mecanism utilizează un sistem de rețele neurale și inteligență artificială. Scopul este să identifice trăsături comune între toate paginile pe care le vizitezi și să folosească acele informații pentru a-ți genera sugestii personalizate. Dacă citești multe articole despre fotbal, este foarte probabil să fi interesant de detalii referitoare la un transfer recent.

Pentru că nici un astfel de algoritm nu este perfect de la început, prin blocarea anumitor articole și asocierea unui steguleț celor care te încântă, sistemul va deveni din ce în ce mai eficient odată cu trecerea timpului.

În cazul în care ți se pare că întregul sistem îți invadează intimitatea, îl poți dezactiva în totalitate. În plus, vei primi notificări de fiecare dată când istoricul tău de navigare este expediat către Laserlike. Ca pachetul să fie complet, dacă te răzgândești după câteva zile sau câteva săptămâni de utilizare, îți poți șterge datele colectate în trecut de pe serverul Laserlike. Dacă scenariul de mai sus ți se pare interesant, poți instala Firefox Advance folosind acest link.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele