02 aug. 2018 | 13:17

Sony se laudă că TV-urile sale sunt bune pentru Netflix (ca toate celalalte)

ACTUALITATE
Sony se laudă că TV-urile sale sunt bune pentru Netflix (ca toate celalalte)

Sony lansează o nouă serie de televizoare cu rezoluție 4K HDR Bravia Master. Compania susține că sunt gândite special pentru Netflix, doar că e mai mult marketing decât realitate.

Conținutul HDR îți oferă mai multe detalii, o imagine mai bună și o trecere mai fină între zonele luminoase și cele întunecate. Atât timp cât ai conținutul potrivit și echipamentul potrivit, te bucuri de toate acestea. De exemplu, poți și pe iPad Pro. În egală măsură, televizoarele HDR nu mai sunt o noutate, dar sunt o găselniță de marketing acum pentru Sony.

Cei de la Sony spun că  acest mod este special conceput pentru a asigura păstrarea calitității imaginii în conformitate cu viziunea regizorilor.  Mai exact, această calibrare a imaginii ar trebui să ofere o calitate a imaginii apropiată de cea a unui monitor master utilizat drept referință standard în studiourile de producție de filme cinematografice.

Inginerii Sony promit culori precise și de un contrast dinamic riguros. Serialul recomandat pentru a vedea diferența dintre un televizor normal și unul calibrat Netflix este producția SF Lost in Space. Totodată, platforma are o colecție impresionantă de titluri HDR. Iar Samsung și Panasonic sunt doi dintre producătorii mari care promovează pe unde pot acest conținut.

Noile TV-uri Sony se numesc AF9 OLED și ZF9 LCD. Cele două modele ale seriei MASTER sunt echipate cu un procesor nou, anume Picture Processor X1 Ultimate. Acesta ar putea detecta și analiza fiecare obiect dintr-o imagine cu ajutorul noii tehnologii Object-based Super Resolution de la Sony.

Object-based HDR remaster a fost îmbunătățit față de versiunea anterioare, iar acum fiecare obiect poate fi acum remasterizat individual pentru a obține o profunzime mai bună, o textură mai exactă și imagini mai realiste. Drept urmare, imaginile redate vor avea o fidelitate mai bună.

AF9 OLED este vârful de gamă, are o rezoluție 4K (8 milioane de pixeli) ce vine cu pixel contrast booster care maximizează gama dinamică prin mărirea zonei de reproducere a culorilor la luminozitate ridicată.

Sony se laudă și cu un sunet îmbunătățit datorită Acoustic Surface Audio+ ce poate emite sunet până la 3.2 canale, iar televizorul are un actuator suplimnetar și un canal adițional subwoofer. Astfel cele trei actuatoare și cele două subwoofere ar trebui să asigure un câmp sonor bogat.

Există două variante a AF9 4K HDR, una cu o diagonală de 55 de inci, iar a doua de 65 de inci.

ZF9 LCD are un unghi de vizualizare mărit datorită tehnologiei X-Wide Angle, iar X-Motion Clarity reduce efectul de motion blur, păstrând în același timp o luminozitate bună. ZF9 4K HDR poate fi achiziționat cu o diagonală de 65 de inci sau cu o diagonală de 75 de inci.

Televizoarele includ Android TV și au Chromecast încorporat. Sony va anunța disponibilitatea și prețurile televizoarelor din seria MASTER în Europa la o dată ulterioară.

De ce HDR e de dorit, că vine de la Sony sau alții? Tranziția de la Full HD 1080p la Ultra HD 4K a fost mult mai spectaculoasă decât te-ai fi așteptat. Chiar și pe un TV cu diagonala de un metru, conținutul video la rezoluție 3840 x 2160 pixeli se vede semnificativ mai bine decât același film la 1920 x 1080 pixeli. Nu este însă vorba doar de numărul de pixeli în plus, care sunt de patru ori mai mulți. O mare parte din conținutul 4K disponibil online este și HDR.

High Dynamic Range sau HDR face referire la o rată de contrast mai mare pentru un film combinată cu un gamut surprinzător de bogat. Practic, ai mai multe culori afișate pe ecran în același timp, o particularitate care îți fură inevitabil privirea. Pe și mai scurt: conținut mai bun, dacă tot ai dat bani pe un echipament mai performant. Așa că la următoarea achiziție nu te lua neapărat după marketing, că nu doar Sony are HDR.