Cum a ajuns NASA să descopere un lac ascuns pe Marte
Apa lichidă se regăsește în multe luni din regiunile exterioare ale sistemul nostru solar. Este însă surprinzător de greu să găsești cantități semnificative când vine vorba de planeta Marte. Oamenii de știință nu se dau bătuți și continuă căutările.
Cercetările anterioare au mai găsit semne posibile ale apei lichide pe suprafața marțiană, toate acestea culminând cu cea mai recentă descoperire, care pare cea mai promițătoare dintre toate. Până a ajunge la aceasta, mai jos găsești demersul cercetătorilor din ultimii ani, care încă speră că odată cu descoperirea apei, vor găsi și forme de viață pe Planeta Roșie.
Golful de pe Marte care ar fi fost un râu sau fundul unui lac
Una dintre primele descoperiri importante care susținea prezența apei pe Marte a avut loc în martie 2013. Atunci, NASA a analizat probe de rocă din Golful Yellowknife cu ajutorul instrumentelor Sample Analysis at Mars (SAM) şi Chemistry and Mineralogy (CheMin).
Rezultatele analizelor i-au determinat pe savanți să declare că Golful Yellowknife a fost cândva un râu sau fundul unui lac.
Urme de apă în formă lichidă
Doi ani mai târziu, în 2015, oamenii de știință spuneau că au găsit urme de apă în formă lichidă. Cercetătorii susțineau atunci că apa ar fi fost combinată cu diverse săruri, ceea ce a făcut-o să nu se evapore sau să înghețe.
De asemenea, astronomii au descoperit tot atunci că petele închise la culoare de pe Marte – Recurring Slope Lineae (RSL) – ar fi create de apa lichidă. „RSL apar când apa curge, în zilele calde, pe pantele de pe Marte şi până acum s-a presupus, dar nu era confirmat, că sunt cauzate de apele sărate care se infiltrează în sol”, declara atunci echipa NASA.
Lacul misterios de pe Marte este lozul câștigător al cercetătorilor
Dacă descoperirile de mai sus par relativ modeste, cercetătorii celui mai recent studiu susțin că au găsit cantități substanțiale de apă lichidă pe Planeta Roșie, la aproximativ 1,5 kilometri în subteran.
Descoperirea sugerează existența unui rezervor stabil de apă sărată, aflat la polul sud al planetei. Posibilul lac ar avea o lățime de aproximativ 20 de kilometri și a fost descoperit cu ajutorul instrumentului MARSIS. Acesta se afla la bordul Mars Express Orbiter, care orbitează Marte încă din 2003.
Prof Roberto Orosei de la Institutul Național de Astrofizică din Italia a condus studiul și spune că nu mai are alte idei pentru a explica această apariție în afară de existența apei. Instrumentul MARSIS nu a putut determina cât de adânc este stratul de apă, însă echipa estimează că ar avea cel puțin un metru.
„Acest lucru îl face să fie într-adevăr un corp de apă. Un lac, nu o apă topită care umple spațiul dintre o rocă și gheață, așa cum se întâmplă în cazul anumitor ghețari de pe Pământ”, a mai declarat Prof. Orosei.
Așa cum era de așteptat, descoperirea le dă savanților o altă speranță că viața ar putea exista aici. Chiar dacă apa lichidă există pe suprafața planetei, organismele nu ar putea supraviețui din cauza condițiilor austere. Lucrurile se schimbă în subteran, unde anotimpurile nu influențează mediul. Astfel, Orosei consideră că aceasta este singura regiune în care viața ar putea supraviețui.