23 iul. 2018 | 16:50

Clona chinezească de iPhone X pe care o cumperi cu 100 de dolari

ACTUALITATE
Clona chinezească de iPhone X pe care o cumperi cu 100 de dolari
Nu, în poza asta nu e o clonă, ci un iPhone X real.

iPhone X, ca mai toate telefoanele premium, „concurează” și cu clonele sale chinezești. Cea mai ciudată costă 100 de dolari.

Clona de iPhone X a fost cumpărată din Shenzhen, China, cu circa 100 de dolari. Acest oraș e, totodată, un centru pentru proiecte tech importante. Nu e cazul și cu acest telefon care-i la granița dintre un Android și un dispozitiv cu iOS.

Interfața arată ca de iPhone X, are chiar și aplicații de Health și Music, ba chiar și port Lightning. Acesta e folosit doar de Apple și alți producători nu îl folosesc. NU e și cazul companiei care a făcut această clonă. Ba chiar a imitat și crestătura din ecran, doar că prin software. Ecranul este tot un dreptunghi.

Cei care l-au testat au observat că dispune și de Face ID. Acesta e sistemul de autentificare facială implementat de Apple pe iPhone X. În timp ce Apple folosește circa 30.000 de puncte ca să stabilească dacă cel care folosește telefonul e și proprietarul, clona chinezească doar face o poză. Astfel, oricine vrea poate debloca telefonul cu fața.

Trail of Bits, o firmă de cercetare și consultanță în domeniul securității din New York, a testat telefonul să vadă dacă utilizatorii se expun vreunui pericol de spionare. Și da, se expun, că-i o clonă chinezească.

Clona chinezeasca iPhone X

Cât de cât, un iPhone X de 10 ori mai ieftin decât originalul.

Câteva din aplicațiile standard, cum ar fi Compass, Stocks, Clock cer o „permisiune invazivă”, cum ar fi să citească mesajele. Nu este clar dacă ăsta e un semn că dezvoltatorii sunt mediocrii sau malițioși. Telefonul mai include și un backdoor periculos: ADUPS, un serviciu făcut de o companie chinezească care oferă update-uri de firmware „over the air”.

Mai avea și aplicația LovelyFont, un backdoor invaziv care are aproape toate permisiunile și potențiale divulgări de date, cum ar fi IMEI-ul telefonului, MAC-ul și seria, și le trimite unui server remote.

În fine, lipsa de securitate era cel puțin evidentă. Altfel, telefonul este un Android făcut să pară iPhone. E ieftin și, dacă pui mâna pe așa ceva, mai bine să nu bagi niciun cont oficial. Nimic nu e sigur când prețul e atât de mic și vine din China.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele