19 iul. 2018 | 15:25

De ce amintirile tale din copilărie nu sunt atât de reale pe cât crezi

ACTUALITATE
De ce amintirile tale din copilărie nu sunt atât de reale pe cât crezi

Dacă ai încercat să găsești prima ta amintire, știi deja cât de greu este. Amintirile din copilărie se suprapun unele cu altele și este dificil să îți dai seama care a fost prima. Cei mai mulți oameni nu își pot aminti evenimente dinainte de vârsta de trei ani.

Unii spun că își pot aminti unele lucruri de pe vremea când erau copii, dar acest lucru nu poate fi verificat. Cu toții trecem prin așa-zisa amnezie a copilăriei și se datorează  suprasolicitării hipocampului, zona din creier responsabilă cu crearea de amintiri, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

„Hipocampul se dezvoltă lent și probabil nu atinge vreo maturitate rezonabilă până când împlinim vârsta de trei sau patru ani”, a explicat dr. Eric Kandel, profesor și director la Kavli Institute for Brain Science din cadrul Columbia University și investigator senior la Howard Hughes Medical Institute. „Deși copiii de doi sau trei ani își pot aminti lucruri pe termen scurt, e nevoie de hipocamp pentru a stoca acele amintiri pe termen lung”.

Părinții probabil știu cum stă treaba cu amintirile copiilor lor. Cei mici își pot aminti de o excursie care a avut loc cu câteva săptămâni în urmă, dar după câteva luni, ei pot uita complet de ea. Acest lucru este natural și chiar necesar pentru creierul celor mici.

Paul Frankland, om de știință la Hospital for Sick Children din Toronto, a condus un studiu pe acest subiect. El crede că amintirile din primii trei ani ai vieții ajung să fie stocate cu amintirile pe termen lung, dar motivul pentru care nu le putem recrea în minte este că hipocampul a „uitat” unde le-a pus. Pe măsură ce hipocampul se dezvoltă, apar noi neuroni care trebuie să se conecteze cu rețelele de neuroni existente.

„Am o fată care are patru ani și, pentru că lucram la acest studiu, o tot întrebam despre amintirile legate de locuri pe care le-am vizitat cu două-trei luni în urmă”, a spus Frankland. „Este clar că își poate forma amintiri cu destul de multe detalii. Dar în patru ani, nu își va mai aminti nimic”.