Tratamentul contra cancerului care ar putea stopa răspândirea celulelor
Majoritatea tratamentelor împotriva cancerului acționează prin uciderea celulelor canceroase. Însă o nouă cercetare vine cu o altă abordare, care s-a dovedit a fi un succes.
Oncologii știu că în lupta împotriva cancerului este important să oprească mișcarea celulelor canceroase, înainte de a se răspândi în tot corpul. Raymond Bergan de la Oregon Health & Science University (OHSU) spune că, până în prezent, nimeni nu a dezvoltat o terapie care să împiedice această mișcare și răspândire a celulelor.
Cercetarea, publicată în jurnalul „Nature Communications”, arată că celulele canceroase ar putea fi înghețate și ucise acolo unde stau.
În 2011, Bergan a început să colaboreze cu chimiști pentru a descoperi un medicament care să poată face asta. Astfel, echipa multidisciplinară a descoperit KBU2046, un compus care a reușit să inhibe răspândirea a patru tipuri de celule canceroase: cancer la sân, colon, prostată și plămâni. Deocamdată compusul a fost testat pe șoareci și a fost un succes.
„Am folosit chimia pentru a crea un medicament care ar inhiba numai răspândirea celulelor”, a declarat Bergan. Cercetătorii spun că secretul acestui medicament sunt proteinele de șoc termic. Medicamentul se leagă de aceste proteine, pentru a opri răspândirea celulelor.
Ei precizează că mecanismul este unul foarte neobișnuit și că le-a luat ani buni să își dea seama cum funcționează. „Inițial, nimeni nu voia să ne finanțeze. Am căutat un mod complet diferit de a trata cancerul„, mai spune Bergan.
În plus, echipa susține că medicamentul are o toxicitate scăzută și provoacă puține efecte secundare. Scopul final al cercetării este să găsească un tratament terapeutic de care oamenii să beneficieze.
„Eventuala promisiune a studiului este că lucrăm la dezvoltarea unui tratament care să ajute gestionarea bolii în stadiu incipient”, mai spun cercetătorii. Ei mai estimează că au nevoie de aproximativ doi ani pentru a strânge fondurile necesare unui studiu clinic.