Legătura pe care n-o știai între oameni și câini obezi
Problema obezității nu afectează doar oamenii, ci și o parte din animalele domestice din lume, în mediile urbane unde cetățenii vor un sprijin emoțional.
Între 39% și 59% din câinii din Europa, Australia și SUA sunt supraponderali sau obezi. Obezitatea este considerată cea mai mare amenințare la adresa animalelor de companie, conform British Veterinary Association.
Obezitatea în rândul câinilor are la bază mai multe cauze. Anumite rase de câini sunt mai predispuse să ajungă obeze decât altele. De asemenea, oamenii de știință au descoperit o mutație în unii câini care îi face pe aceștia să vrea mai multă mâncare decât în mod normal.
Totuși, două aspecte ce nu sunt deseori luate în considerare în cazul câinilor obezi sunt cel emoțional și cel cognitiv. Oamenii de știință au descoperit că acei câini supraponderali au o tendință mai mare de a alege alimente ce le oferă mai multă energie. Mai mult, ei ezită mai mult dacă nu știu ce recompensă vor primi. Aceste lucruri ne arată că personalitatea și comportamentul câinilor joacă roluri importante când vine vorba de dezvoltarea obezității în rândul patrupezilor.
În cazul oamenilor obezi, atracția către alimentele care oferă mai multă energie și care sunt bogate în grăsimi și zahăr este mai mare decât la oamenii de greutate normală – la fel ca în cazul câinilor. Așadar, câinii ar putea fi potriviți pentu a investiga mai bine aspectele emoționale și cognitive ale obezității în oameni.
Obezitatea în rândul câinilor este în creștere, la fel ca în cazul oamenilor – tocmai de aceea, este extrem de important ca oamenii de știință să înțeleagă mai bine cauzele acestor fenomene. Asemănările dintre cele două cazuri i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine aspectele psihologice ale problemei obezității.
Atunci când oamenii de știință studiază comportamentul oamenilor obezi, aceștia din urmă au tendința să se controleze mai mult în preajma mâncării, astfel încât rezultatele finale nu sunt mereu valide. Studiile non-invazive asupra câinilor nu ar prezenta aceleași probleme însă.