Compozitorul care pune sunete în imagini revoluționează fotografia
O fotografie poate face cât o mie de cuvinte, dar ce-ar fi dacă chiar ai auzi imaginea? Este ideea unui compozitor de a pune sunete în fotografii și e bestială.
Atunci când privești o fotografie, oricât de bine ar fi realizată, îți induce o anumită emoție, dar experiența se reduce doar la simțul vizual. Compozitorul Stuart Fowkes conduce din 2014 un proiect artistic unic, numit Cities and Memory și se bazează pe o colaborare globală.
Ce înseamnă mai exact? Oricine se poate oferi voluntar să-i trimită lui Fawkes fotografii (de regulă, peisaje și imagini stradale), iar el va transpune o grilă de câteva secunde cu sunete reprezentative pentru acea fotografie.
De exemplu, dacă îi trimiți o fotografie cu oceanul și pescăruși care zboară peste valuri, te-ai aștepta să auzi țipătul ascuțit al păsărilor, foșnetul valurilor și al brizei care lovește palmierii de pe plajă. Exact aceste sunete le urmărește Fawkes, pentru a te transpune în acea imagine.
Nu este vorba de o înregistrare video pe care rulează niște imagini, nici un video precum cele de pe YouTube, în care privești o poză în timp ce rulează o melodie. Este, pur și simplu, un sunet care îți induce impresia că e produs de imaginea respectivă, ca și cum te-ai afla chiar tu în acel loc.
Proiectul Cities and Memory se bazează pe așa-numita cartografiere a sunetului. Fawkes primește imaginile pe internet, iar el și echipa sa înregistrează sunete reprezentative pentru oza respectivă. Fawkes spune că nu are cum să meargă în toate locațiile care apar în fotografiile primite, dar găsește mereu echivalente sonore care se potrivesc perfect peisajului reprezentat.
Fawkes mărturisește că a vrut să realizeze artă pe o imagine atică. Să auzi cei-i în jurul tău, prin intermediul unui clip video, nu e ceva nemaivăzut, nu în epoca asta cel puțin. Dar să auzi „graiul” unei fotografii statice, e ceva cu totul special.
Ca să te lămurești cu privire la proiect, poți vedea aici rezultatul muncii lui Fawkes.