16 mai 2018 | 20:35

Următoarea epidemie globală, diferită față de orice ne imaginăm

ACTUALITATE
Următoarea epidemie globală, diferită față de orice ne imaginăm

Nu știm când va lovi și cum vom acționa când se va întâmpla, dar o epidemie globală este aproape o certitudine, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Oamenii de știință au dezvăluit un model al următoarei epidemii mondiale. Peste 120 de experți și-au dat cu părerea cu privire la patogenul periculos care ar putea lovi omenirea. „Trebuie să tratăm serios virușii respiratori”, a spus cercetătorul de boli contagioase Amesh Adalja de la Johns Hopkins University, conform Live Science. „Există multe discuții cu privire la bolile care nu vor putea schimba civilizația în modul în care ceva care se răspândește prin aer ar face-o”.

Adalja face referire la viruși precum Zika și Ebola. Acești viruși, deși extrem de periculoși, nu ar putea reprezenta un risc real, care să conducă la o catastrofă globală veritabilă. Concluzia vine în urma unui studiu condus de Adalja cu privire la caracteristicile patogenilor epidemiilor.

Studiul lui Adalja arată că problema cea mai mare nu este virusul în sine, ci noi. Motivul este simplu – cercetătorii investighează îndelung și clasifică virușii pe care îi cunoaștem deja, dar asta nu ajută la mărirea gradului de pregătire în cazul unei epidemii. „Pregătirea pentru siguranța sănătății trebuie să fie adaptabilă la amenințări noi și să nu fie legată exclusiv de noțiunile istorice”, a explicat Adalja.

În urma cercetării, Adalja a ajuns la concluzia că patogenul care va duce la următoarea epidemie globală se va răspândi pe cale respiratorie și va fi contagios în perioada de incubație, înainte ca orice simptome să își facă apariția. Boala va ucide o parte din oameni, dar nu pe toți cei infectați. Cu alte cuvinte, rata de transmisibilitate va fi cu atât mai mare, ceea ce face virusul cu atât mai periculos.

Partea bună este că nu am mai avut de a face cu epidemii de suficient de multă vreme. Totuși, istoria ne arată că ele pot izbucni oricând, iar experții sunt de părere că nu facem suficiente progrese pentru a combate riscul. Cu puțin noroc, noul studiu va stârni discuții și schimbări în comunitatea științifică.