Cercetătorii care îți zic să nu mănânci după ora 15 par o glumă nesărată
Când vine vorba de alimentație fiecare are părerea lui. Probabil că nu vom afla prea curând care este modul cel mai corect de a mânca, dar studiile excentrice pe această tematică continuă să apară. Mai nou, o cercetare te sfătuiește să nu mănânci după ora 15:00.
Studiul promite că dacă îți consumi toate mesele înainte de ora 15:00 îți va scădea tensiunea arterială. De asemenea, riscul de diabet zaharat este redus și te face chiar să nu îți mai fie la fel de foame pe parcursul zilei.
Studiul a fost realizat de University of Alabama din Birmingham și a fost prima cercetare care a aplicat această metodă de alimentație – hrănirea limitată timpuriu (eTRF).
Potrivit cercetării, acest stil de alimentație i-a ajutat pe bărbații supraponderali să piardă în greutate și să devină mai mai sănătoși din toate punctele de vedere.
Scopul echipei a fost să identifice de ce acest tip de diete par să stimuleze metabolismul și sănătatea. Ei s-au gândit că ori e vorba de consumul redus de calorii, ori de stoparea timpurie a consumului de alimente. Rezultatele sugerează că stoparea a fost cheia în acest caz.
Autorul studiului, Courtney Peterson, spune că regimul funcționează pentru că urmează ritmul nostru circadian (ceasul biologic). O persoană sănătoasă are nivelurile de cortizol („hormonul de stres”) ridicate la ora 8 dimineața – cortizolul îți dă energia necesară să te trezești.
După-amiaza, nivelurile de cortizol încep să scadă constant. Metabolismul încetinește și se instalează oboseala. În mod gradual, serotonina se transformă în melatonină, care provoacă somnolență.
În cadrul studiului, opt bărbați cu pre-diabet au mâncat cinci săptămâni conform unei diete eTRF, iar alte cinci după un program „tipic” american.
Aceștia au mâncat în ambele cazuri aceleași mâncăruri, cu același număr de calorii, carbohidrați, proteine, grăsimi și nutrienți, însă după programe diferite. Ultima masă a dietei eTRF era luată la ora 15:00, iar în celălalt caz aceștia au mâncat pe parcursul a 12 ore.
Potrivit rezultatelor, dieta eTRF le-a îmbunătățit sensibilitatea la insulină și le-a ținut sub control glicemia. De asemenea, le-a redus tensiunea arterială, nivelurile de stres și pofta de gustări seara.