10 mai 2018 | 19:00

Fumătorii poluează aerul din locuri închise chiar și când fumează afară

ACTUALITATE
Fumătorii poluează aerul din locuri închise chiar și când fumează afară

Trimiterea fumătorilor afară pentru a-i feri pe ceilalți de la inhalarea fumurilor cancerigene ale țigărilor ar putea să reprezinte în continuare un pericol, conform unui studiu.

Fumul la mâna a treia – cel care rămâne în păr și în haine – este periculos și poate să se răspândească în aer, contaminând locurile închise, unde nu se fumează.

Cercetătorii de la Universitatea Drexel din SUA au analizat aerul unei clase neocupate,  în care nu se fumează. Aceștia au descoperit că aerul nu era lipsit de fum, ci că avea în el compuși toxici. Aceștia veneau dinspre balconul aflat la douăzeci de metri distanță, unde lumea ieșea să fumeze, dar și dintr-un spațiu de oficiu cu care împărțea conductele de aer condiționat și de încălzire.

Așadar, pereții despărțitori și distanța nu s-au dovedit a fi de ajuns în a opri particulele toxice ale fumătorilor să pătrundă în sală și să contamineze aerul curat. „Deși multe zone publice au restricții cu privire la fumat, inclusiv distanța de uși, clădirile de nefumători, și chiar interzicerea totală a fumatului în campusul unor universități, aceste limitări ale fumatului servesc doar pentru a proteja nefumătorii de expunerea la fum de mâna a doua”, a explicat inginerul Michael Waring.

Cercetătorii au analizat atmosfera din sala de clasă și au extras niște particule minuscule. O treime din masa acestora conținea chimicale specifice fumului de mâna a treia.

Un alt test al cercetătorilor a presupus umplerea unui container cu fum de țigară, apoi golirea lui. La o zi distanță, au mai eliberat o parte din aerul din container și au remarcat o creștere cu 13% a compușilor toxici de țigară. Astfel, particulele care se agățau de pereții containerului reveneau cu ușurință în aer. Chimistul de atmosferă Peter DeCarlo a subliniat că „chimicalele posibil toxice asociate cu fumul de mâna a treia se găsesc în locuri în care nu ne-am aștepta”.

Ne-am aștepta ca, atunci când pășim în interior, departe de poluarea mașinilor, aerul să fie curat. Mulțumită fumătorilor, acest lucru rămâne doar un vis frumos.