09 mai 2018 | 14:46

Imagini spectaculoase cu erupția vulcanului din Hawaii

ACTUALITATE
Imagini spectaculoase cu erupția vulcanului din Hawaii

Vulcanul care a erupt în Insulele Hawaii creează probleme serioase locuitorilor. Nu se știe când va înceta erupția, dar au fost surprinse și imagini spectaculoase.

Sigur, e frumos să privești de la distanță. Pentru locuitorii zonei afectate, care au fost evacuați, nu e nimic spectaculos. Aceștia se vor putea întoarce la casele lor (dacă vor mai rămâne în picioare), abia după ce încetează erupția. Din păcate, oamenii de știință și geologii nu pot prezice o dată exactă. Poate dura câteva zile, luni sau chiar ani.

Sursa: Facebook/US Geological Survey

Adevărul e că vulcanul Kilauea nu a erupt pentru prima dată săptămâna aceasta. Erupția a început încă din 1983, dar abia acum materiile vulcanice au ieșit la suprafață. Hawaii este una dintre cele mai active zone din lume din punct de vedere vulcanic. Este aproape o minune cum s-a dezvoltat acest stat pe acel „butoi cu pulbere”.

Sursa: Facebook/US Geological Survey

Leilani Estates a fost devastat de lava vulcanică ce s-a prelins din măruntaiele muntelui, până a acoperit străzi, a distrus vegetație și gospodării și a topit mașinile care i-au stat în cale.

Locuitorii superstițioși, care încă mai cred în vechea religie, sunt de părere că erupția este un semn rău, cauzat de Pele, zeița hawaiiană a focului, care sălășluiește în adâncurile pământului. Oamenii cred că Pele se răzbună și-și cere pământurile înapoi.

Sursa: Facebook/US Geological Survey

Bineînțeles că oamenii de știință sunt de altă părere și ce-i îngrijorează cel mai mult e că nu pot estima când va fi potrivit pentru localnici să se întoarcă în zonă în siguranță. Cu un vulcan activ sub picioarele tale, nu e niciodată sigur.

Magma curge prin 12 fisuri apărute în urma cutremurelor. Erupția din această săptămână s-a produs după ce „podeaua” pe care se află lacul de lavă s-a prăbușit, iar presiunea rezultată a împins conținutul vulcanic prin fisuri. Catastrofa ce a avut loc în adâncime a generat un cutremur de 6,9 grade pe scara Richter. Este cel mai puternic seism din 1975 încoace, dar, chiar și așa, e o erupție relativ stabilă, nu atât de violentă pe cât ar fi putut să fie.

Sursa: US Geological Survey

Momentan, cea mai mare amenințare e prezentată de fisuri, pentru că pe acolo continuă să iasă lavă care distruge tot în cale.