Oppo F7 ”fură la cântar”, iar tu revii la vechea percepție despre chinezării
Prea puțini utilizatori de mobile iau decizia unei eventuale achiziții pornind de la performanța în benchmark-uri, dar Oppo F7 fură startul în AnTuTu.
La ora actuală, majoritatea celor care cochetează cu un upgrade de mobil ignoră complet performanța obținută în teste sintetice și, eventual, aruncă o privire pe scorurile din review-uri. În contextul în care găsești cu greu telefoane lente, criteriile de selecție sunt cu totul altele în comparație cu situația de acum 4-5 ani. Designul original și performanța camerei sau a camerelor principale dau tonul în 2018 și reușesc să poziționeze un gadget în topul preferințelor. Oamenii sunt mai sensibili ca niciodată la un telefon frumos.
În acest context, mi se pare o himeră totală motivul pentru care Oppo F7 a înșelat sistemul în AnTuTu cu scopul de a-și umfla artificial scorurile din teste. Ca lucrurile să fie și mai triste, Oppo F3 a făcut ceva similar în urmă cu aproximativ un an.
În teorie, Oppo F7 cu un SoC Helio P60 ar trebui să obțină în teste aceleași rezultate precum un smartphone al cărui procesor este Snapdragon 625 sau Snapdragon 636 de la Qualcomm. Realitatea este însă cu totul alta, iar graficul de mai jos în arată foarte clar cât de evidente sunt artificiile utilizate de Huawei.
Pentru a-și da seama dacă a fost vorba de un caz extraordinar sau de un scenariu premeditat, bloggerul din spatele acestei dezvăluiri a creat de la zero o aplicație care nu face nimic. A redenumit respectiva aplicație com.AnTuTu.ABenchMark și, după ce a instalat-o pe telefon, a fost uimit de consecințe. În mod normal, dintre nucleele integrate în Helio P60, doar două ar fi trebuit tactate în permanență la 2 GHz. În practică, în orice aplicație intitulată AnTuTu, frecvența de lucru a tuturor core-urilor din Oppo F7 a rămas constant la 2.0 Ghz, ignorând complet orice limite de temperatură sau alte eventuale riscuri. Dacă nu era evident, nu pentru asta s-au inventat testele sintetice ușor comparabile.