03 mai 2018 | 16:41

Iluzia optică care te păcălește și după ce ai văzut explicația

ACTUALITATE
Iluzia optică care te păcălește și după ce ai văzut explicația

Lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par. De-a lungul timpului ți-ai cam dat seama, mai ales că iluziile optice au avut grijă de asta. Acum, o nouă iluzie optică a ajuns pe internet și încurcă oamenii.

Noua iluzie optică se învârte în jurul unei săgeți. Luată dintr-un joc japonez inspirat din explorările matematice ale lui Matei Sugihara, săgeata albă, simplă, montată pe un suport din lemn, indică în mod clar spre dreapta. Nu există nicio îndoială în legătură cu asta.

Dar dacă aștepți o secundă, cineva rotește săgeata la 180 de grade și. În mod clar ar trebui să se îndrepte spre stânga. Doar că vârful săgeții nu pare să fie de acord cu această regulă. Ori de câte ori ai învârți săgeata, într-o direcție sau alta, vârful săgeții indică mereu spre dreapta.

Această iluzie optică – una dintre numeroasele înșelătorii ale matematicianului Matei Sugihara – a făcut înconjurul internetului în această săptămână, datorită unui videoclip postat pe Instagram de către un fizician.

După ce arată cum săgeata indică mereu dreapta, orice i-ai face, videoclipul ne arată imaginea de ansamblu, unde aflăm ce se întâmplă cu adevărat cu vârful ei.

Săgeata este, de fapt, o formă 3D, văzută diferit din aer, însă are câteva contururi ascunse care îți răsucesc percepția când vezi obiectul din diferite unghiuri. Ca să vezi cât de puternică este iluzia, în videoclip apare și o oglindă, care arată o săgeată reflectată. Doar prin oglindă vezi cum vârful este îndreptat în direcția opusă săgeții originale.

Ceea ce este atât de uimitor la această iluzie e că și atunci când ți se arată clar modul în care săgeata se comportă în acest fel, ochii și creierul te păcălesc iar când o vezi pusă pe masă. În orice caz, dacă ești fan al acestor ciudățenii de pe internet, îți recomand o altă iluzie gândită tot de Sugihara.

Poartă numele de „iluzia ambiguă a cilindrilor”. Nu ai de-a face cu săgeți, ci cu o configurație de prisme pătrate, care se dovedesc a fi, de fapt, cilindri perfecți. Sau poate că e invers.