06 mai 2018 | 20:55

Cel mai bătrân om de știință îți spune ce a înțeles el despre moarte

ȘTIINȚĂ
Cel mai bătrân om de știință îți spune ce a înțeles el despre moarte
ABC

Omul de știință David Goodall a împlinit 104 ani, iar familia sa a sărbătorit cu tort și șampanie, însă bărbatul s-a simțit departe de a fi fericit.

Goodall este considerat cel mai bătrân om de știință din Australia. El este de părere că a trăit prea mult și că acum este pregătit să moară. „Regret nespus că am ajuns la această vârstă”, a zis el. „Aș fi preferat să am cu 20 sau 30 de ani mai puțin”, a declarat Goodall pentru Australian Broadcasting Corp. El a adăugat că de ziua lui nu s-a simțit fericit și că pur și simplu vrea să moară.

„Părerea mea este că o persoană bătrână așa cum sunt eu ar trebui să aibă drepturi de cetățean depline, inclusiv cel la sinucidere asistată”, a explicat omul de știință. El va călători până în Elveția, unde – în circumstanțele potrivite – legea nu interzicere sinuciderea asistată. Acolo plănuiește să moară în pace.

În ultimele două decenii, Goodall a fost membru al Exit International, o organizație non-profit din Australia care caută legalizarea eutanasierii. „Odată ce un om trece de vârsta de mijloc, acesta și-a plătit datoriile pentru societate”, a mai spus bărbatul. „Omul ar trebui să fie liber să își folosească restul vieții așa cum alege. Dacă alege să se sinucidă, e destul de corect. Nu cred că cineva ar trebui să intervină”.

În majoritatea țărilor, eutanasierea și sinuciderea asistată sunt ilegale. Cu toate astea, Belgia, Luxembourg și Olanda au legalizat una sau ambele posibilități. În SUA, doar șase state (California, Colorado, Hawaii, Oregon, Vermont și Washington) au legi care permit bolnavilor în stadii terminale să își pună capăt vieții. În Australia – de unde vine Goodall, practica este interzisă – doar statul Victoria va permite, din vara lui 2019, ca pacienții cu boli în stadii terminale să moară dacă asta își doresc.

Goodall nu suferă de vreo boală în stadiu terminal. Până la 90 de ani, a jucat tenis. A mai jucat în piese de teatru până când vederea i s-a stricat. Și-a continuat munca de asistent de cercetare onorific la Edith Cowan University chiar și după ce în 2016 i s-a spus că nu mai este capabil.

El a povestit că în urmă cu mai multe luni, a căzut în apartamentul său și a zăcut întins două zile, până l-a găsit menajera. „Am strigat, dar nu m-a auzit nimenit”, a zis el.

Goodall este de părere că a venit vremea să moară. „De ce ar trebui să mă facă asta trist?”, a spus el. „Nu o văd ca pe ceva macabru, ci ca pe ceva natural„.