Sarcofagul care te ajută să-ți închei socotelile cu viața în mod elegant

Sarcofagul care te ajută să-ți închei socotelile cu viața în mod elegant

Un dispozitiv controversat care își poate ajuta ocupanții să se sinucidă a fost dezvăluit la Amsterdam.

Dispozitivul este cunoscut ca ”Sarco”, o prescurtare de la sarcofag, și este o mașinărie printată 3D. Aceasta a fost creată de către activistul pentru eutanasie australian, Philip Nitschke, care a lucrat alături de designerul olandez Alexander Bannink.

Sarcofagul are un sicriu detașabil, iar acesta este montat pe un stand care conține și o canistră cu azot.

”Persoana care dorește să moară apasă pe buton, iar capsula se umple încet cu azot. Cel din interior se va simți amețit la început, iar ulterior își va pierde cunoștința și va muri”, spune Nitschke, cunoscut și ca ”dr. Moarte”, datorită eforturilor sale de a legaliza eutanasia.

”Sarco” este un dispozitiv ”care îi ajută pe oameni să moară atunci când sunt împăcați cu această idee”, spune Nitschke.

Inventatorii au adus un model pentru expoziție, alături de o cască de realitate virtuală, care le permite vizitatorilor să experimenteze cum este să se așeze în interiorul capsulei, înainte să apese butonul letal.

Nitschke spune că vrea să construiască un sarcofag funcțional până la finele anului. După aceasta, designul open-source va fi publicat pe internet, astfel că va putea fi descărcat de oricine. Asta înseamnă că oricine are tehnologia de printare la dispoziție, poate să descarce planurile și să creeze un asemenea sacrofag.

Nitschke a discutat și despre controversa legată de eutanasie și cadrul legal: ”în multe țări, suicidul nu este împotriva legii, ci asistarea unei persoane care vrea să facă asta.

Activistul consideră că este un drept fundamental să alegi când să mori. Nu este doar un privilegiu medical pentru cei foarte bolnavi. ”Dacă ai primit darul vieții, ar trebui să poți să renunți la acest cadou atunci când dorești”, spune Nitschke.

Mii de vizitatori au venit la expoziția funerară din Amsterdam, unde cele mai noi trenduri legat de moarte, cum ar fi coșciugele biodegradabile sau un dric hot-rod, au putut fi vizionate. Sarcofagul a atras o mulțime de oameni, iar majoritatea au fost curioși să vadă ”ce se vede” prin ochelarii de realitate virtuală.

Citește și:
Sursa: scmp.com