24 apr. 2018 | 18:17

Realitatea augmentată transformă muzeele în adevărate puncte turistice

ACTUALITATE
Realitatea augmentată transformă muzeele în adevărate puncte turistice

Muzeele par să fie sub un asediu. Un asediu virtual, cel puțin. Un grup de artiști renegați și-au propus să schimbe și să îmbunătățească felul în care sunt văzute muzeele. Astfel, le transformă într-un loc de joacă al realității augmentate.

Muzeul de Artă Modernă din New York s-a transformat peste noapte. Însă nu pentru toată lumea. Pentru cei neinițiați, galeriile rămân neschimbate. Picturile marilor artiști sunt la fel de impresionante și strălucitoare.

Însă pentru cei care au descărcat aplicația MoMA Gallery pe smartphone-ul lor, picturile iconice impresionante sunt puncte de referință. Vizionate prin aplicație, picturile sunt fie remixate, fie înlocuite complet.

Realitatea augmentată este prezentă la etajul cinci al muzeului, unde opt lucrări formează o expoziție virtuală numită „Hello, we’re from the internet – Bună, suntem de pe internet”.

„Când crezi că arta definește valorile culturale, trebuie să accepți și că aceste valori sunt definite de o anumită parte a societății”, spune Damjan Pita, cel care împreună cu David Lobser au creat aplicația MoMAR.

Mișcarea este pe cale să devină globală. Mai mulți artiști din Los Angeles, China, Germania și chiar Serbia speră să utilizeze software-ul open-source al MoMAR și să impună preluări virtuale ale principalelor muzee din orașele lor. Majoritatea este de părerea că AR trebuie să trezească lumea artei și să o transforme.

Muzeele s-au confruntat de mult cu realitatea augmentată neautorizată în expozițiile lor. După principiul „dacă nu-i poți controla, măcar da-le de treabă” tehnologia este acum liberă pentru activiști dornici să aibă un rol în modelarea experienței muzeului.

Realitatea augmentată ar putea face din muzee un teritoriu al artei și al viitorului, un câmp deschis pentru orice fel de public. AR, indiferent de sursă, ar putea fi extrem de benefic pentru muzee. Poate atrage atenția mai multor vizitatori dornici să experimenteze „altceva”. În plus, ar putea ajuta la interesul tinerilor pentru lucrările mai vechi și pentru istoria artei.