28 apr. 2018 | 20:32

Radarul cuantic e proiectat să găsească aproape orice avion spion

ACTUALITATE
Radarul cuantic e proiectat să găsească aproape orice avion spion

Studiul fizicii a ajutat, fără îndoială, la progresul continuu al dispozitivelor militare. Departamentele de apărare caută în continuare să inoveze acest domeniu, iar canadienii au venit acum cu o idee care să susțină acest progres.

Cercetătorii canadieni dezvoltă un sistem de radar cuantic, care poate detecta aeronave și rachete de spionaj. Oameni de știință de la Waterloo’s Institute for Quantum Computing au anunțat că au primit o finanțare în valoare de 2,7 milioane de dolari de la Departamentul Național de Apărare. În cadrul proiectului, se va folosi o tehnică de iluminare cuantică. Cu ajutorul acesteia, radarul va putea identifica obiecte care nu pot fi detectate de un radar bazat pe unde radio.

Astfel, sistemul va avea o sursă puternică de lumină care va genera fotoni încrucișați. Cercetătorul Jonathan Baugh de la Universitatea Waterloo a spus că această sursă luminoasă care va produce fotoni cuantici, va fi folositoare pentru multe sarcini.

Sistemele obișnuite radiază microunde electromagnetice și folosesc reflecția acestora pe diferite obiecte pentru a determina existența și distanța lor față de antenă. Pe de altă parte, un radar cuantic creează două particule luminoase „încâlcite”. Dintre acestea, unul este trimis către cer și se oprește fie în obiectul ales (un avion, de exemplu), după care se întoarce la detectorul tău.

În plus, fotonii încâlciți produc un semnal mult mai puternic decât cei obișnuiți și fac față zgomotelor suplimentare. În acest caz, zgomotul provine de la aurora boreală care trimite energie electromagnetică. „În zona arctică, furtunile geomagnetice interferează funcționarea radarului și fac mai dificilă identificarea obiectelor”, a spus Jonathan Baugh.

Cu ajutorul radarului cuantic, cercetătorii speră să treacă de aceste impedimente și să identifice obiectele greu detectabile. Desigur, această tehnologie nu va fi disponibilă imediat, dar ne oferă o imagine despre cum vor funcționa aplicațiile militare în viitor. Cercetătorii spun că acestea vor putea fi folosite, cel târziu, în 2025.