11 apr. 2018 | 17:22

Șeful Facebook, la audieri: Mark Zuckerberg, victimă în scandalul datelor

VIDEO ACTUALITATE

Mark Zuckerberg este din nou în fața Congresului american și dă explicații despre Facebook – cum funcționează, cum câștigă bani și, mai ales, ce vinde despre utilizatori.

Mark Zuckerberg, directorul și fondatorul Facebook, este la audieri în Camera Reprezentanților. Pe 10 aprilie, șeful Facebook a vorbit despre rețeaua socială, date, utilizatori, reclame și bani în fața senatorilor americani. Acesta a fost convocat la audieri în Congres după scandalul Cambridge Analytica.

Fondatorul a avut un succes important în Senat. Acțiunile companiei au crescut și asta s-a reflectat direct în câteva miliarde de dolari. „Aveți tot dreptul să-mi puneți niște întrebări dificile”, a spus Mark Zuckerberg în discursul de deschidere a audierilor.

Cea mai spinoasă problemă pe care lumea a văzut-0 în timpul audierilor din Senat e că Facebook a devenit un monopol și nici măcar Mark Zuckerberg nu poate numi un rival.

În timpul audierii din Camera Reprezentanților, Mark Zuckerberg a spus că tinerii vor să-și împărtășească opiniile. Asta a venit în contextul în care congresmanii americani își pun problema dacă Facebook cenzurează diverse opinii politice. În Senat, Zuckerberg a fost întrebat dacă a concediat oameni pe motiv că ar avea anumite opțiuni politice.

Totodată, el a recunoscut că și datele lui au fost exploatate de Cambridge Analytica. Asta înseamnă că unul dintre prietenii săi a folosit aplicația This Is Your Digital Life. Întrebarea a venit de la Anna Eshoo, reprezentant în Congresul SUA.

El a fost acuzat însă că daunele pe care le produce democrației sunt incalculabile. Asta în contextul în care Facebook a fost o platformă folosită atât de Cambridge Analytica, cât și de ruși pentru a propaga anumite mesaje. Șeful rețelei sociale a spus însă că are o răspundere morală pentru a proteja democrația.

În tot acest context al audierii, dacă vrei să vezi și ceva mai amuzant, poți încerca această listă cu meme cu Mark Zuckerberg. E pentru prima dată când e pus în fața unei astfel de situații și internetul a livrat așa cum a știut mai bine.

Până la finalizarea și acestei sesiuni de întrebări, rămâne o curiozitate: într-o lume dominată de giganți ca Amazon, Google, Facebook sau alte platforme mari, câtă libertate mai au utilizatorii în ceea ce privește securitatea datelor?

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele