16 apr. 2018 | 07:30

Povestea Mercedes: „trăsura fără cal” a fost visul unui neamț perfecționist

VIDEO ACTUALITATE

Povestea Mercedes-Benz a început odată cu visul lui Karl Benz de a construi un vehicul, într-o epocă în care mașinile erau o raritate. Neamțul Karl Friedrich Benz este astăzi considerat a fi părintele automobilului.

Karl Friedrich Benz s-a născut în 1844 și a visat de mic copil să construiască un mijloc de transport. În anul 1872, Karl Benz s-a căsătorit cu Berha Riger, cea care avea să devină mai târziu prima șoferiță din lume.

Primul automobil construit de el se numea Benz Patent Motorwagen și a fost fabricat în anul 1885. Motorul, care avea instalație de răcire cu apă, era conectat la roți prin curele și lanțuri de bicicletă. Vehiculul avea trei roți și au fost produse trei astfel de unități. „Trăsura fără cai” devenise realitate.

Autovehiculul cu numărul 3 a fost condus de Bertha Benz în prima călătorie lungă cu automobilul. Se întâmpla în anul 1888 și distanța parcursă a fost de aproximativ 106 de kilometri.

Karl Friedrich Benz avea deja o companie unde muncitorii lucrau pentru a inventa „trăsura fără cal”. Odată cu apariția mașinilor, numărul muncitorilor a crescut de la 50 de angajaţi în anul 1889, la 430 în anul 1899.

Velo, primul automobil de serie

Apoi, Karl Benz a produs „Velo” un autovehicul ușor și accesibil ca preț din care au fost produse circa 1.200 de unități între anii 1894 și 1901. De altfel, „Velo” este considerat a fi primul automobil de serie din istorie.

Între timp, Benz & Co a devenit societate publică cu răspundere limitată. Membru al Consiliului Director alături de Karl Benz, Julius Ganβ a devenit Director Comercial, lucru ce l-a făcut pe Benz să spună „Stop”, mai ales după ce au fost angajați câțiva proiectanți francezi la uzina din Mannheim.

Karl Benz

Astfel, în anul în care Karl Friedrich Benz a decis să părăsească compania, aceasta producea 3.480 de automobile pe an.

În anul 1906, Karl Benz a pus bazele companiei „Carl Benz Söhne” în Ladenburg. Compania a produs aproximativ 350 de automobile în primul sfert al secolului al XX-lea. Karl Benz a murit pe 4 aprilie 1929 în locuința sa din Ladenburg, la vârsta de 85 de ani.

Astăzi, automobilul Benz Patent Motorwagen poate fi admirat la Mercedes-Benz Museum din orașul Stuttgart.