Racheta despre care Rusia spune că poate lovi oricând America
Scutul antirachetă nu mai e o problemă pentru Rusia. Noua rachetă balistică intercontinentală, RS-28 Sarmat, se poate deplasa pe o distanță de 10.000 de kilometri. Asta înseamnă că poate lovi și America.
De multe ori diplomații ruși au atras atenția că nu le place așa-numitul sistem de apărare al Occidentului, scut antirachetă. În consecință, au depus eforturi susținute pentru a dezvolta o nouă rachetă balistică în calea căreia nu pot sta prea multe obstacole, nici măcar distanța.
Cu toate că dispozitivul este în proiect de mai bine de doi ani, racheta RS-28 Sarmat a fost, în sfârșit, testată cu succes de Rusia, iar Vladimir Putin are de ce să fie mândru. E posibil ca în momentul de față, Rusia să aibă cea mai perfromantă și mai periculoasă armă de distrugere în masă din lume.
RS-28 Sarmat are o capacitate de o sută de tone, se poate deplasa pe o distanță de până 10.000 de kilometri și poate transporta chiar și 12 focoase nucleare. Asta înseamnă că poate atinge oricând și teritoriul continental al Satelor Unite ale Americii. Anunțul a fost făcut pe site-ul agenției de presă Sputnik.
Acest nou test efectuat în cosmodromul Plesețk a confirmat caracteristicile rachetei în timpul fazelor de prelansare și de zbor inițial”, a fost transmis într-un comunicat al Ministerului Apărării Rusiei, potrivit Mediafax. Iuri Borisov, ministrul adjunct al Apărării a declarat că Rusia își va înnoi stocul de rachete balistice intercontinentale. Rușii au de gând să înlocuiască vechile rachete Satan cu cele Sarmat, capabile să lovească aproape oriunde portavioane, distrugătoare și crucișătoare.
Rachetele Sarmat au capacitatea de rade de pe fața pământului teritoriul a unui întreg stat de mărimi considerabile, cum ar fi Franța. Aceste rachete sunt încărcături multiple care pot fi dirijate independent către o anumită țintă. Distanțele parcurse se datorează și vitezei mult mai mari cu care transportă încărcăturile iar dotarea cu o serie de contramăsuri împotriva sistemelor antirachetă le conferă un atu.
De asemenea, cea mai mare parte din distanța parcursă de focoasele Sarmat se realizează în stratosferă, nu în spațiu, de aici și raza mai mare de acțiune într-un timp mult limitat, care îi pune pe inamici în dificultate. Statele din Vest oricum ar fi în urma Rusiei în caz de atac nuclear pentru că președinții nu au aces direct la dispozitivele nucleare. Putin are aici un alt avantaj, pentru că nu îi sunt constrânse deciziile în situații de criză de proceduri birocratice.