20 mart. 2018 | 10:06

Cel mai mare SSD din lume a atins pragul de 100TB

ACTUALITATE
Cel mai mare SSD din lume a atins pragul de 100TB

În urmă cu ceva timp, din perspectiva capacității, cel mai mare SSD nu avea nici o șansă să se apropie de cel mai mare hard disk. Între timp, rolurile s-au inversat.

SSD-urile continuă să fie un mediu de stocare premium capabil de viteze foarte mari. În mod surprinzător însă, deși asociezi cele mai rapide modele cu branduri precum Samsung, Kingston sau SanDisk, cel mai mare SSD din lume vine de la o companie mai puțin cunoscută.

Nu a trecut nici o lună de când Samsung a anunțat cel mai mare SSD. La momentul respectiv, era vorba de un dispozitiv cu un spațiu de 30TB ce tocmai intrase în producție în masă. Între timp, se pare Nimbus Data a devenit noua deținătoare a aceluiași record. Având în vedere valoarea de care discutăm și ritmul în care Samsung a anunțat noi modele, este puțin probabil ca modelul celor de la Nimbus să fie detronat curând.

De această dată, este vorba de un SSD cu o capacitate de 100TB sau aproximativ 100.000GB. Noul model ocupă spațiul unui hard disk standard de 3,5 inci, deci poate fi instalat în majoritatea desktopurilor recente, dacă îți permite bugetul să-l achiziționezi.

Cu numele complet ExaDrive DC100, noul Nimbus Data este construit folosit 3D NAND flash. Datorită respectivei tehnologii, a fost posibilă integrarea unei capacități atât de generoase într-un spațiu atât de mic. Interfața sa este standard SATA și poate funcționa în regim plug&play. Asta înseamnă că-l poți conecta sau deconecta cu ușurință de la un sistem.

Pe lângă recordul de capacitate, producătorul a ținut să se laude cu faptul că nu există nici un SSD mai eficient din punct de vedere energetic decât modelul ExaDrive DC100. Consumul său este de aproximativ 0,1Wați per TB.

În teorie, respectiva valoare îl face cu 80-90% mai eficient decât creațiile concurenței, un detaliu care ar trebui să conteze pentru cei care au o fermă de servere ce trebuie să fie online în permanență. Momentan nu au fost făcute publice detalii de preț și disponibilitate, dar ar trebui să aflăm aceste particularități în săptămânile următoare.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele