20 mart. 2018 | 09:05

Andrei Gheorghe lasă radioul românesc puțin mai tăcut

Generalist
Andrei Gheorghe lasă radioul românesc puțin mai tăcut

Andrei Gheorghe a murit la 56 de ani. A fost găsit decedat în casă. În anii de activitate, el a marcat radioul românesc, și într-o oarecare măsură televiziunea, ca niciun alt realizator.

Decesul lui Andrei Gheorghe a fost declarat pe 19 martie, după ora 22. Conform informațiilor date publicității la miezul nopții, Gheorghe era mort de cel puțin 12 ore când a fost găsit decedat în baie. Mai multe detalii vor fi știute după ce vor fi investigate toate aspectele ale decesului. Deocamdată se știe că a suferit un stop cardio-respirator.

Andrei Gheorghe și-a făcut un renume la radioul Pro FM, unde a realizat între 1996 și 2002 emisiunile Midnight Killer și 13-14. A avut însă o carieră care s-a întins de la radiou la emisiuni TV – poate cea mai cunoscută fiind Lanțul slăbiciunilor – filme și scurtmetraje.

Andrei Gheorghe a murit și a lăsat în urma lui controverse mari despre activitățile sale. Una dintre ele privește consumul de droguri într-o vreme în care România nu era atât de relaxată pe acest subiect. În 2003, s-a ales cu dosar penal după ce a recunoscut că a fumat marijuana. El atunci a fost acuzat de deținere de droguri. L-a costat pe Andrei Gheorghe locul de muncă.

În 2010, Andrei Gheorghe a scăpat de pușcărie într-un dosar cu vătămare corporală din culpă într-un accident rutier. Atunci, el a justificat refuzul de a merge la INML pentru recoltare de probe biologice prin faptul că, din principiu, nu este de acord ca să-și pună corpul la dispoziţia statului.

În fine, un moment care capătă cu totul altă recepție acum îl reprezintă un AMA pe Reddit. Atunci, Andrei Gheorghe a fost întrebat: „Unde te vezi peste 5 ani?”. El a răspuns cu un singur cuvânt: „Mort.” Acest răspuns se înscrie fix în ceea ce lui Andrei Gheorghe i-a ieșit cel mai bine: sarcasmul.

Andrei Gheorghe a fost vocea nopții pentru mii de ascultători de radio

Andrei Gheorghe a murit, dar de-a lungul a două decenii de activitate a fost parte în câteva emisiuni iconice. Una dintre ele a fost Midnight Killer la Pro FM. A fost o emisiune de miezul nopții pentru șoferi, insomniaci și alți oameni fără somn. Cu această producție, Andrei Gheorghe a stabilit și un record: emisie live 24 de ore. Timp de un an a fost ceea ce doar în America vedeai.

În 1997, a început emisiunea 13-14, prima și cea mai longevivă de tip talk show pe un radio comercial. În 2014, Andrei Gheorghe a revenit la Pro FM pentru un matinal, între 6.30 și 10. După toate acestea, și implicarea în televiziune și în producții de film, ai putea spune că munca sa e remarcabilă. A prins o perioadă de aur, când audiovizualul din România abia se forma.

Andrei Gheorghe despre media, manele și visul din copilărie

În aceeași conferință pe Reddit, Andrei Gheorghe a caracterizat mass-media din prezent, în comparație cu cea din anii ’90, drept „mai rapidă, mai relaxată, mai apolitică”. Ca fapt divers, cu umorul său caracteristic, Andrei Gheorghe a nominalizat și maneaua sa preferată: „Am piramide”.

Merită menționate și câteva interviuri pe care le-a dat într-un interviu pentru Adevărul. A fost întrebat dacă, în contextul problemei violențe domestice din România, el și-a bătut copiii. „Eu nu o să-mi bat niciodată copiii, pentru că pe mine m-au bătut părinţii. Nu îi bat pentru că mi se pare prea mult, necivilizat, inutil. Asta nu înseamnă că îmi acuz părinţii pentru bătăile luate, din contră, mi se pare că au avut foarte mare dreptate”, a declarat acesta.

[readmore]

În același interviu, Andrei Gheorghe a afirmat că-n copilăria lui (s-a născut în Rusia), era la modă Iuri Gagarin. „Eu sunt din generaţia ălora care au crescut cu credinţa că «Star Wars» şi «Star Trek» există, că vom cuceri spaţiul şi vom popula planetele. Şi m-am ales cu Twitter-ul şi Facebook-ul”, a povestit acesta de ce voia să fie astronaut când era mic.

Cât despre relația lui cu radioul, Andrei Gheorghe n-a romanțat în niciun fel decizia de-a lucra in mediul acesta. „Nu aveam de muncă, nu aveam bani. Muream de foame. […] Şi atunci [1991, unde a lucrat până în 1993] au dat ăştia de la Radio Constanţa anunţ, căutau redactor radio. Habar nu aveam ce înseamnă, dar m-am dus”, a adăugat acesta.