Intel face un progres important pentru calculatoarele cuantice
Chiar dacă Intel nu mai e vânzătorul numărul 1 de procesoare, compania face un progres important pentru calculatoarele cuantice.
Alături de partenerii olandezi de la QuTech, Intel a reușit să ”monteze” un calculator cuantic cu 2 qubiți pe un cip de siliciu, reușind de asemenea să ruleze și doi algoritmi cuantici.
Pentru a face cipul cuantic de siliciu realitate, cercetătorii au folosit o variantă specială a qubitului (unitatea principală de calcul a computerelor cuantice), un qubit cu spin. Acesta este un electron pus în mișcare de microunde.
Folosirea qubitului cu spin elimină nevoia de oferire a unor condiții extreme de lucru pentru un calculator cuantic clasic. Spre exemplu, e nevoie de supercondensatori și de temperaturi apropiate de 0 absolut, pentru ca astfel de calculatoare să poată funcționa.
Experimentul este mai degrabă un efort către crearea unei punți de compatibilitate între calculatoarele cuantice și tehnologia pe care o folosim de zi cu zi, nefiind o încercare de dovadă a performanței. Prezența siliciului este importantă, având în vedere că industria calculatoarelor a explorat la scară largă acest material.
Cercetătorii spun că siliciul interferează la un nivel foarte redus cu qubiții, iar cipurile cuantice din siliciu sunt foarte similare cu cipurile clasice pe care le avem instalate în calculatoare.
Deși calculatoarele cuantice reprezintă un domeniu în care s-au făcut progrese importante în ultima vreme, cum ar fi faptul că cercetătorii pot să controleze câțiva qubiți destul de bine, suntem încă destul de departe de momentul în care vom avea asemenea calculatoare complet funcționale.
Cu toate acestea, progresele făcute în ultima vreme arată că putem spera la cipuri cuantice din ce în ce mai puternice, iar partea și mai bună e că astfel de progrese s-ar putea întâmpla mai repede decât credea. Totuși, trebuie ca numărul qubiților dintr-o astfel de instalație să crească.