17 feb. 2018 | 12:15

Cel mai bun drum din lume a fost cândva pe teritoriul României

ACTUALITATE
Cel mai bun drum din lume a fost cândva pe teritoriul României

România este țara din Uniunea Europeană cu unele dintre cele mai proaste drumuri și cu doar câteva sute de kilometri de autostradă. Cu toate acestea, au fost vremuri când, pe actualul teritoriu al țării nostre, trecea cel mai bun drum din lume.

Dacă ne întoarcem în timp, în urmă cu aproximativ 2.000 de ani, vom găsi pe actualul teritoriu al României cel mai bun drum din lume. După cucerirea Daciei de către romani, Ulpia Traiana Sarmizegetusa a devenit capitala provinciei romane Dacia. Aceasta era situată la o distanță de 40 de km de Sarmizegetusa Regia, capitala anterioară a regatului dac.

Traian a ales poziționarea capitalei la nordul lanțului muntos Retezat din considerente strategice, întrucât avea la dispoziție bariere naturale care ar fi putut bloca eventualele invazii ale popoarelor migratoare.

Inginerii lui Traian au construit ceea ce a fost considerat pentru multe sute de ani „cel mai bun drum din lume”. Este vorba despre șoseaua care leagă Drobeta-Turnu Severin de actuala localitate Sarmizegetusa.

E un drum de circa 200 de kilometri. A fost realizat în câteva luni, cu un efort material şi uman imens (ca toate construcțiile antice). Construcţia a fost atât de solidă, cu infrastructură de un metru adâncime, încât porţiuni mari sunt și acum în drumul modern (Drumul European 70 – n.r.) dintre cele două localităţi.

Tehnica de construcție a drumurilor romane era destul de evoluată și rezultatul final era o adevărată inginerie. Astfel, romanii puneau două straturi de plăci de piatra foarte bine cimentate între ele. Aveau pus la punct și un program de întreținere a drumurilor pus la cale de Caesar Augustus. Împăratul Augustus chiar a afişat hărţi cu reţeaua de drumuri a imperiului.

„Deşi multe au fost veacurile ce au trecut peste şi carele ce le-au străbătut zi de zi, aspectul (drumurilor) nu s-a schimbat şi nici luciul nu li s-a şters”, descria istoricul bizantin Procopius Via Appia la 900 de ani de la construcția acesteia.

Fotografia din deschidere îți arată drumul din Tall ‘Aqibrin, Siria.