12 feb. 2018 | 16:00

Memoria cuantică ne va schimba radical și în bine lumea

ACTUALITATE
Memoria cuantică ne va schimba radical și în bine lumea

Calculatorul cuantic este cea mai așteptată tehnologie a viitorului. Noile îmbunătățiri o aduc din ce în ce mai aproape de noi. O tehnică nouă a crescut rata memoriei cuantice de la 30 la 70%.

Cercetători de la Laboratoire Kastler Brossel (LKB) au reușit să păstreze cu succes stocarea sigură și recuperarea biților cuantici. Până acum eficiența depozitării într-o „cutie” cuantică a fost de 30%, dar, datorită fizicienilor de la LKB, ea a crescut la 70%. Deoarece memoria cuantică este esențială pentru realizarea unei rețele de comunicații cuantice, această ultimă dezvoltare reprezintă un pas important pentru viitorul tehnologiei.

Kun Huang, autor principal al studiului, a declarat într-un comunicat de presă că o rețea cuantică este o singură aplicație posibilă pentru noua tehnologie. „De asemenea, se deschide calea către sarcini avansate în care eficiența joacă un rol critic, ca protocoalele de certificare sau banii cuantificabili”, a declarat Huang.

Pentru acest studiu, cercetătorii au transferat informațiile într-un qubit fotonic în atomi de cesiu. Folosind un fascicul laser de control, au încetinit lumina de semnal care transporta informații. Când fasciculul lase a fost oprit, conținutul și informațiile au fost transportate într-o excitație a atomilor.

La fel cum memoria tradițională este o piesă esențială a computerelor clasice, memoria cuantică va fi cheia funcționării computerelor cuantice. Memoria cuantică, care a fost introdusă în materiale ca  ionii și structurile cristaline, permite ca purtătorul de informații să interacționeze într-o rețea cuantică și într-un mediu fizic de stocare. Cu toate acestea, până la această cercetare recentă, memoria cuantică a reușit să stocheze și să recupereze cu succes mai puțin de o treime.

Dacă această tehnologie grăbește tranziția către rețele de comunicații cuantice, am putea intra în curând într-o nouă eră în domeniul securității tehnologice. Rețelele cuantice ar oferi garanții împotriva hack-ului, un lucru esențial într-o epocă în care ne bazăm pe dat ți informații.