Wall Street: „lunea neagră” cu cea mai mare scădere
Cât România se pregătea de noapte, pe Wall Street în New York era un moment de panică. A fost înregistrată cea mai mare scădere din istorie.
Pe 19 octombrie 1987, „lunea neagră” lovea Wall Street cu o scădere a indicelui Dow Jones cu 22%. De data aceasta, Dow Jones a pierdut aproape 1.600 de puncte. A fost o zi istorică, deși negativă, odată cu înregistrarea celei mai mari scăderi într-o singură zi de tranzacționare.
La închiderea bursei, indicele Dow Jones încă era cu 1.175 de puncte. Totuși, contează și nivelul ridicat la care ajunsese procentual, astfel că până la finalul ședinței de tranzacționare n-a scăzut decât cu 4,6%. A fost departe de scenariul prin care Wall Street a trecut în prima „luni neagră” din istorie.
Semnele acestei scăderi au apărut în urmă cu o săptămână. Investitorii s-au concentrat pe câteva detalii îngrijorătoare. Dacă economia americană devine mai puternică, asta s-ar putea transforma în inflație, ceea ce nu s-a întâmplat în ultimii ani de la criza economică din urmă cu un deceniu.
Pe 5 februarie, panica de pe Wall Street a fost marcată de o scădere a indicelui Dow Jones sub 25.000 de puncte, iar S&P sub 2.700 de puncte. Cboe Volatility Index, indicele care reflectă volatilitatea pieței de acțiuni americane, a reacționat în consecință și a crescut cu 85%. Și aceasta a fost istorică: cea mai mare creștere de când există acest indice.
La finalul ședinței de tranzacționare, indicele S&P 500, care reflectă evoluția celor mai mari 500 de companii listate pe bursele americane, a scăzut cu 113 puncte (-4,10%), până la nivelul de 2.650 puncte. Cât privește NASDAQ, scăderea a fost de 273 de puncte, adică minus 3,8%, sub 7.000 de puncte.
„Luați o gură de aer. Știu că a trecut ceva timp de când am mai avut o zi ca asta, dar nimic nu s-a schimbat cu adevărat la nivel fundamental”, a declarat pentru CNN Andres Garcia-Amaya, director executiv al Zoe Financial. „Credem că nu acesta e începutul sfârșitului și o înclinare spre o piață săracă. E prematur pentru așa ceva”, a adăugat și Bruce McCain, strateg șef pentru investiții la Key Private Bank.