De ce a șters Google sute de mii de aplicații din magazinul Android
Numărul aplicațiilor malițioase care ajung pe Google Play în fiecare an este fabulos, dar oficialii gigantului din Mountain View sunt încrezători că le-au șters pe cele mai multe.
În încercarea de a evita aplicațiile malițioase și clonele care încearcă să îmbogățească un dezvoltator din reclame, cei de la Google au făcut investiții semnificative în tehnologii și algoritmi de filtrare a aplicațiilor. Ca urmare a mecanismelor dezvoltate in-house, doar în 2017, au fost șterse 700.000 de aplicații care au violat termenii și condițiile de utilizare ai Play Store. Respectiva cifră reprezintă o creștere de 70% comparativ cu situația din 2016.
Ca referință, majoritatea aplicațiilor șterse au fost eliminate înainte să facă vreo victimă. Nu mai puțin de 99% dintre programele cu conținut abuziv au dispărut din Google Play. Cel mai mare avantaj în lupta împotriva acestor programe este derivat din utilizarea Google Play Protect. Respectivul progrămel știe să analizeze în timp real aplicațiile potențial periculoase, care încearcă să comită fraude, să fure informații și să faciliteze controlul de la distanță al dispozitivelor. În același an, din Google Play au dispărut 250.000 de clone ale unor aplicații populare. Câteva zecii de mii de aplicații au dispărut pentru că au încălcat termenii și condițiile magazinului virtual cu referire la ură, rasism, mesaje agresive, pornografie sau activități ilegale.
Cei de la Google au admis pe blogul oficial că sistemul este departe de a fi perfect. În continuare, există riscul ca diverse aplicații potențial periculoase să ajungă la utilizatori. Chiar și în acest condiții, ai șanse mult mai mici să fii infectat dacă eviți instalarea aplicațiilor din afara Google Play.
Din păcate, indiferent cât de activi sau de eficienți sunt cei de la Google, platforma Android va continua să fie periculoasă pentru utilizatori, atâta timp cât nu va fi soluționată fragmentarea. Degeaba lansează gigantul din Mountain View o actualizare de securitate la scurt timp după ce a fost descoperită o vulnerabilitate periculasă, dacă acel update nu ajunge la majoritatea utilizatorilor, iar hackerii deja știu foarte bine cum să profite de el.