Cum folosești Gmail în siguranță cu opțiunile oferite de Google
Google încearcă să te țină în siguranță, însă tu nu-l lași. Drept dovadă că doar 10% din utilizatorii serviciului știu cum să se ferească de hackeri.
Cu aproximativ 1,2 miliarde de utilizatori activi în fiecare lună, Gmail este, poate cel mai popular serviciu de mail de pe planetă. Deși amenințările hackerilor planează asupra fiecărui utilizator, asta nu înseamnă că toți își iau măsuri de precauție. Dimpotrivă, aproape 90% din utilizatorii serviciului Gmail sunt vulnerabili la atacuri.
Potrivit inginerilor Google, parolele compromise reprezintă cea mai bună cale prin care se obține accesul la conturi și, implicit, la toți utilizatorii. Ei recomandă „verificarea în doi pași” sau 2SV, iar dacă ții cont de sfatul lor vei pune în dificultate infractorii ciberneticii, cărora le va fi greu să-ți spargă contul.
Când activezi 2SV în Gmail, funcția nu-ți permite doar să te conectezi cu adresa de mail și parolă. Ea îți solicită un cod unic de utilizare. Astfel, Google îți va trimite un mesaj sau te va suna să ți-l transmită. Dacă vrei să scapi de aceste proceduri, există Google Authenticator, unde îți poți genera singur codul.
Încă un pas ca să folosești Gmail în siguranță
Autentificarea în doi pași este una dintre cele mai eficiente modalități de protejare a conturile online, dat fiind că parolele compromise reprezintă modalitatea prin care atacatorii primesc acces la conturi. Ceea ce ar trebui să te îngrijoreze dacă faci parte dintr-o întreprindere e că un hacker care îți sparge contul, deși ești un simplu angajat, va avea acces la datele companiei.
Caracteristica pe care Google a numit-o „verificare în doi pași” este chiar simplă și, chiar de n-ar fi, ținând cont că mare parte din viața ta este pe Gmail, n-ar trebui să te împiedice să o folosești. Cel de-al doilea pas este o cheiță, pe care doar tu o ai și la care nu se poate face o copie.
Google a lansat mai întâi opțiunea de autentificare în doi pași în 2011, dar utilizatorii nu au reușit să se familiarizeze cu măsurile de siguranță. Poate că în 2011 gândul atacurilor cibernetice era departe de noi. E drept, caracteristica îți rupe câteva secunde din timp ca să se conecteze, dar este cea mai bună soluția prin care poți fi protejat.
Google ține la securitatea ta și a informațiilor tale și, de-a lungul timpului, a îmbunătățit serviciul în acest sens. În ianuarie 2017, compania a anunțat noi niveluri de control, mai ales pentru întreprinderi, prin care oferă utilizatorilor mai mult control și vizibilitate asupra informațiilor sensibile. În plus, tot anul trecut, în octombrie, gigantul internetului a lansat „Programul de protecție avansată”, care oferă o protecție mai bună împotriva phishingului sau partajării accidentale a datelor.