22 dec. 2017 | 10:55

Studiul care îți arată că nu știi nimic despre Marte și Pământ

ȘTIINȚĂ
Studiul care îți arată că nu știi nimic despre Marte și Pământ

Despre Marte și Pământ se crede că s-au format în aceeași regiune a sistemului solar timpuriu. Însă dacă e așa, de ce compozițiile lor sunt atât de diferite. Ei bine, acest studiu ar putea avea răspunsul.

Cu ajutorul simulărilor computerizate, cele mai recente ipoteze despre Marte sunt că ar fi putut să se dezvolte în centura de asteroizi, înainte să se mute în regiunea noastră. În timp ce echipa internațională de cercetători din spatele noii idei admit că este o posibilitate cam greu de dovedit, este o variantă. Aceasta se potrivește cu o altă explicație alternativă despre modul în care sistemul nostru solar s-a format, în urmă cu miliarde de ani.

Potrivit lui Joelle Renstrom, geolog, formarea lui Marte în centura de asteroizi a avut loc foarte devreme în istoria Planetei Roșii, cu mult înainte de formarea crustei și stabilizarea atmosferei. Masa lui Marte este numai 11% din masa Pământului și este compusă din materiale care o fac mai mult un meteorit, decât o clonă a planetei noastre.

Marte are caracteristici ușor silicate, sugerând că a fost formată în condiții diferite de Pământ. Cu aceste lucruri în minte, cercetătorii au rulat modele de formare a Universului, care au urmat ideea că Jupiter se îndrepta direct spre Soare, înainte ca puterea lui Saturn să-l tragă.

Modele au arătat că Marte s-ar fi format mult mai departe de Soare, decât se află în prezent, iar lucrurile pe care le are în comun cu Pământul, se datorează lipirilor din urma tragerii lui Jupiter. Pe lângă faptul că a atras resturile spațiale în aer, Jupiter ar fi putut să-l tragă pe Marte în poziția sa actuală, de lângă planeta noastră, spun cercetătorii.

Una dintre consecințe se referă la adolescența mai rece pentru Marte. Impactul asteroizilor de planetă se poate să fi jucat un rol în producerea perioadelor mai umede și mai calde.

Ce s-a întâmplat în sistemul nostru solar rămâne un mister, dar învățăm treptat din ce în ce mai multe despre formarea planetelor și modul în care apar sisteme solare ca al nostru.