20 dec. 2017 | 22:00

Obiectul interstelar controversat a dezvăluit un lucru uimitor despre Univers

ȘTIINȚĂ
Obiectul interstelar controversat a dezvăluit un lucru uimitor despre Univers

Obiectul interstelar care le dă mari bătăi de cap oamenilor de știință este plin de surprize. Cercetătorii au descoperit o trăsătură uimitoare a acestuia. S-ar părea că și alte sisteme solare din Univers sunt asemănătoare cu al nostru.

Când Oumuamua a intrat pentru prima dată în vizorul astronomilor și s-a apropiat de sistemul nostru solar, s-a presupus că acest obiect interstelar este o cometă dintr-o parte extrem de îndepărtată a Universului. Cu toate acestea, la o examinare mai atentă, obiectul părea a fi mai mult un asteroid, așa că a fost trecut în această categorie.

Totuși, acest lucru nu a mulțumit pe toată lumea. Mai mult, mulți au presupus că acest obiect interstelar este trimis de vreo civilizație extraterestră, ca un semnal. După mai multe teste, o echipă internațională de oameni de știință a constatat că Oumuamua este mai degrabă cometă.

Diferența dintre comete și asteroizi este materialul din care sunt făcute. Cometele sunt făcute din gheață, praf și puțină rocă. Cometele din sistemul nostru solar s-au format departe de Soare, unde căldura nu le-a putut topi gheața. Când o cometă se apropie de Soare, căldura vaporizează o parte din gheață, care eliberează praful și particulele de rocă înglobate în gheață, creând faimoasele cozi ale acestora.

Pe de altă parte, un asteroid este făcut din rocă, praf și metal. Ei sunt capabili să se formeze un pic mai aproape de Soare, comparativ cu cometele, și nu se micșorează dacă se apropie mai mult.

Oumuamua nu a arătat niciuna dintre aceste caracteristici asociate cu cometele. Are o culoare roșiatică și nu a arătat nicio urmă de praf în jurul unei, indicând că era compusă din roci și metal dens, culoarea fiind dată de radiația cosmică.

Alan Fitzsimmons de la Universitatea Queen din Belfast, și mai multe echipe de cercetare din SUA, Marea Britanie, Canada, Taiwan și Chile au folosit spectroscopia pentru a analiza modul în care Oumuamua reflectă lumina Soarelui. Astfel au identificat o crustă uscată în jurul unui miez glacial. Această manta ar fi putut proteja nucleul atunci când Oumuamua a trecut pe lână stea, la o distanță de numai 37 de milioane de kilometri, pe 9 septembrie.

La cometele foarte vechi, radiația cosmică evaporă gheața bogată în carbon în straturi superficiale la suprafața obiectului. Materialul pe care-l lasă în urmă este un reziduu organic, care are o nuanță roșiatică. Acest lucru se observă și la Oumuamua.

Deoarece obiectul interstelar este atât de asemănător cu obiectele din sistemul solar exterior, echipa de cercetare crede că Oumuamua constituie dovada că alte sisteme solare conțin obiecte asemănătoare cu ale nostre. Vor mai urma și ale studii cu și despre acest obiect interstelar. Cometă sau asteroid, cert este că pașii pe care îi face pentru a înțelege, pe cât posibil, Universul.