12 dec. 2017 | 15:00

Încă un director Facebook avertizează că rețeaua ne distruge viața

VIDEO ACTUALITATE

Tot mai multe persoane au criticat efectul pe care îl are Facebook asupra societății actuale, dar nu se aștepta nimeni ca un fost director al rețelei sociale să aibă aceeași atitudine.

În teorie, întreaga idee de rețea socială este menită să apropie membrii societății. Twitter, Facebook sau Instagram ar trebui să fie unelte care să te ajute să intri mai ușor în contact cu oameni noi sau cu prieteni vechi de care nu mai știi nimic de foarte mult timp. Din păcate, în ultimul an, au apărut tot mai multe dovezi că efectul este cu totul altul.

Cea mai recentă opinie negativă vizavi de efectul pe care îl are Facebook asupra noastră ca oameni și asupra lumii în care trăim a venit de la Chamath Palihapitiya într-un interviu pe care îl poți vedea în întregime mai sus. Întregul set de afirmații relevante a fost făcut începând cu minutul 21 la Stanford Graduate School of Business.

Palihapitiya a făcut parte din echipa Facebook încă din 2007. La momentul respectiv a ocupat poziția de director pentru creșterea numărului de utilizatori. După zece ani, Chamath Palihapitiya și-a exprimat regretul pentru rolul pe care l-a avut în divizarea actuală a societății. „Cred că am creat uneltele care distrug esența societății și modul în care aceasta ar trebui să funcționeze”, a spus acesta.

fost director facebook

Dacă nu era clar, încă de la începuturile Facebook, platforma online a fost creată pentru a apela la impulsurile de bază ale oamenilor: nevoia de apartenență la grup și de aprobare din partea semenilor.

„Fluxurile continue ghidate de emisiile de dopamină pe termen scurt sub formă de feedback pe care le-am creat distrug modul în care funcționează societatea. Nu mai există un dialog sau cooperare, ci doar dezinformare și minciună. Iar aceast nu este o problemă americană, nu este vorba de reclamele rusești. Aceasta e o problemă globală”, a mai spus fostul directo. El a ținut să menționeze că problema știrilor false este mai gravă și mai urgentă ca niciodată, în contextul în care, nu demult, șapte oameni nevinovați au fost linșați în India din cauza unor mesaje trimise pe WhatsApp, deoarece s-a presupus incorect că ar fi răpit pe cineva.

Aceste declarații vin la scurtă vreme după cele ale lui Sean Parker. Se pare că este o perioadă bună pentru foști șefi Facebook de-a ieși în față și de-a critica rețeaua socială pe care au susținut-o și care le-a majorat averile. Problema pe termen lung s-ar putea să fie că nimănui nu-i va mai păsa de ce spun foști directori, dacă mereu ies cu declarații extreme.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele