10 dec. 2017 | 08:46

De unde au pornit primii oameni și cum au cucerit planeta

ACTUALITATE
De unde au pornit primii oameni și cum au cucerit planeta

Progresele tehnologice și echipele de cercetare multidisciplinare reorientează înțelegerea nostră cu privire la momentul și modul în care oamenii au părăsit Africa.

Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu modelul migrației din Africa: oamenii moderni au evoluat în Africa și au plecat în Asia până în Australia, într-un singur val, cu aproximativ 60.000 de ani în urmă. Cu toate acestea, progresele tehnologice și analiza ADN, plus alte tehnici de identificare a fosilelor, revizuiesc această poveste. Descoperirile recente arată că oamenii au părăsit Africa de mai multe ori.

Analiza publicată în Science arată numeroasele descoperiri raportate din Asia în ultimul deceniu, cum că Homo sapiens a atins părți îndepărtate ale continentului asiatic, ca Oceania, mult mai devreme decât s-a crezut anterior. În plus, dovezile arată că oamenii moderni au interacționat cu alte hominine prezente în Asia, cum ar fi neanderthalii și denisovanii, ceea ce complică puțin istoria evolutivă a speciei noastre.

Autorii au reunit concluziile din mai multe studii pentru a avea o imagine a dispersărilor umane din Africa și Asia. În timp ce oamenii de știință credeau că oamenii au părăsit Africa într-un singur val de migrație, aceste studii au identificat fosilele umane moderne în îndepărtatele zone ale Asiei, care sunt mult mai vechi.

De exemplu, rămășițele, Homo sapiens au fost găsite la mai multe situri din sudul și centrul Chinei, care datează de acum 70.000 până la 120.000 de ani în urmă. Cu toate acestea, alte studii confirmă că populațiile non-africane actuale s-au separat dintr-o singură populație ancestrală din Africa cu aproximativ 60.000 de ani în urmă.

Asta înseamnă că au existat dispersări multiple, începând cu 120.000 de ani în urmă, urmată de o dispersare majoră cu 60.000 de ani în urmă. Dovezile în creștere ale interacțiunilor cu alte specii sugerează că răspândirea culturii materiale este și mai complicată decât s-a crezut anterior.

În lumina acestor noi descoperiri, înțelegerea noastră despre mișcările umane din lumea veche a devenit mult mai complexă și există încă multe întrebări rămase deschise. Autorii sugerează dezvoltarea altor modele de dispersie umană și efectuarea de noi cercetări în multe zone ale Asiei, unde nu s-au făcut până acum.