NASA a creat butonul perfect care ține astronauții în siguranță
Orice astronaut care acceptă o misiune spațială se teme de momentele în care intervin lucruri neașteptate, care i-ar pune viața în pericol. De acum aceste gânduri ar putea fi domeniul trecutului și asta pentru că ar putea să apese pur și simplu pe un buton și să fie imediat transportați în siguranță.
Aceasta este ideea din spatele unei noi tehnologii numită „Take me Home”. Este un sistem complex de hardware și software, care ar putea fi încorporat într-un costum spațial și poate ghida automat un astronaut în timpul unei urgențe din spațiu. Conceptul este, în prezent, în curs de dezvoltare, cu finanțare parțială de la NASA și Draper, o companie de inginerie cu o istorie îndelungată în crearea tehnologiilor pentru echipamentele spațiale.
În prezent, astronauții NASA de la bordul ISS au deja numeroase metode de protecție pentru a fi în siguranță. Una dintre ele este să stea atârnați în stația spațială, în orice moment în care sunt înafara costumelor lor. Dar, în cazul unei deconectări, astronauții poartă și un rucsac cu jet, denumit SAFER, pe care îl pot folosi pentru a se îndrepta spre stație.
SAFER este echipat cu propulsoare foarte mici, care elimină gazele și propulsează un astronaut în direcția în care vrea să se deplaseze. Cu toate acestea, astronauții trebuie să controleze manual SAFER folosind o cutie atașată la costum, ceea ce poate fi dificil dacă devin dezorientați în timpul unei situații de urgență. În plus, obținerea abilităților de utilizare a sistemului necesită o multitudine de ore de pregătire în realitatea virtuală la fața locului.
Cum funcționează butonul „Take me Home” al NASA
NASA a gândit că „Take me Home” îi va scăpa de necesitatea acelei cutii de control. Astronauții vor apăsa un buton de pe costumul lor pentru a activa sistemul sau ar putea fi activat de la distanță de astronauții de la bord, în cazul în care vor vedea un membru al echipajului în pericol. Un astfel de sistem ar putea fi util în cazul în care un astronaut este deconectat sau dacă costumul spațial al altui membru începe să funcționeze anapoda, ca atunci când un astronaut italian aproape că s-a înecat, în 2013, după ce casca lui s-a umplut cu apă.
Dezvoltarea unui astfel de sistem automat nu a fost o sarcină ușoară. Cel mai mare obstacol a fost crearea unui sistem de navigație pentru un costum din spațiu, care nu există în prezent. Astfel, sistemul încorporează o cameră de înaltă rezoluție pentru a distinge reperele din jurul unui astronaut, dar și o unitate care poate măsura modul în care o persoană se mișcă în spațiu.
În plus, chiar și în orbita inferioară a Pământului este posibil să se obțină semnale GPS de la sateliți. Dincolo de sistemul de navigație, butonul are nevoie și de un sistem de orientare, care spune costumului unde trebuie să ajungă. Draper a dezvoltat un algoritm care poate ajuta la calcularea celei mai bune căi pentru un astronaut. Sistemul ar putea apoi să folosească propulsoarele mici ale rucsacului SAFER pentru a trimite astronautul în direcția corectă.